Armata SUA urmărește îndeaproape modul în care Ucraina folosește sistemele de apărare antiaeriană Patriot pentru a opri atacurile rusești. Ucraina a transformat sistemele Patriot în ținte mobile, făcându-le mai greu de detectat și distrus de către Rusia.
Această tactică i-a învățat pe militarii americani cât de important este să rămâi mobil, au declarat doi ofițeri pentru Business Insider, scrie stirileprotv.ro.
Armata SUA este foarte atentă la modul în care Ucraina folosește prețioasele sisteme Patriot pentru a se apăra de atacurile cu rachete ale Rusiei și a învățat că, pentru a proteja eficient aceste sisteme, este esențial ca ele să fie ascunse și mobile, au spus doi ofițeri americani pentru Business Insider.
Sistemele de rachete sol-aer MIM-104 Patriot reprezintă nivelul superior al scutului antiaerian al Ucrainei.
Se crede că Kievul operează șase baterii, care s-au dovedit cruciale în apărarea țării împotriva atacurilor aeriene rusești, în special împotriva rachetelor balistice.
Locotenent-colonelul James Compton, ofițer adjunct de operațiuni al Comandamentului 10 de Apărare Aeriană și Antirachetă al Armatei, a explicat pentru BI că războiul din Ucraina a confirmat în unele cazuri doctrina americană privind apărarea aeriană.
Totuși, el a spus că războiul a „introdus concepte noi, cum ar fi mobilitatea crescută, modul în care componentele sistemului sunt organizate în cadrul unei baterii, metode de camuflare a echipamentului și modalități prin care sistemul poate fi îmbunătățit pentru a deveni mai rezistent.”
„Acest conflict a determinat cu siguranță comunitatea militară să reanalizeze modul în care ne antrenăm, cum ne organizăm unitățile și cum ne pregătim pentru potențiale conflicte cu amenințări aeriene și cu rachete de mare intensitate,” a adăugat Compton.
Mobilitatea presupune o abordare la nivel de sistem. O baterie Patriot este alcătuită din mai multe componente complementare, inclusiv un radar, o stație de control, un generator de energie și până la opt lansatoare, fiecare putând transporta patru rachete interceptoare. Este nevoie de zeci de soldați pentru a opera sistemul.
Patriot-urile sunt arme foarte dorite de Ucraina, oferindu-i cele mai mari șanse de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete balistice ale Rusiei.
Însă Kievul a fost mult timp constrâns de lipsa rachetelor interceptoare, iar președintele Vladimir Zelenski a cerut în mod repetat SUA și aliaților NATO să trimită mai multă muniție și mai multe baterii, în contextul intensificării bombardamentelor aeriene.
Warrant Officer-ul principal Sanjeev „Jay” Siva, tehnician în cadrul Comandamentului 10 de Apărare Aeriană și Antirachetă, a declarat că bateriile Patriot din Ucraina au devenit ținte prioritare pentru Rusia.
El a spus pentru BI că unitățile Patriot trebuie să acorde prioritate disciplinei de deplasare, tacticilor de acoperire și camuflare, precum și măsurilor generale de supraviețuire într-un mod care nu a mai fost necesar de decenii, adăugând că SUA „nu mai pot opera sub presupunerea unei invulnerabilități relative.”
Siva a afirmat că războiul a oferit planificatorilor armatei idei variate, inclusiv despre crearea de momeli (decoys) și camuflarea echipamentelor, pentru a răspunde noii realități din domeniul apărării aeriene.
Supraviețuirea este esențială pentru menținerea unei apărări antiaeriene robuste, necesară pentru a ține la distanță amenințările cu rachete și puterea aeriană a inamicului. Suprimarea și distrugerea sistemelor sol-aer precum Patriot permite forțelor inamice să desfășoare atacuri aeriene mai puternice.
Pentru Ucraina, nu este suficient doar să ascundă bateriile; trebuie, de asemenea, să le consolideze pozițiile.
Compton a spus că Ucraina a „demonstrat o ingeniozitate remarcabilă în modul în care sistemele sunt distribuite pe teren și cum fiecare locație poate fi adaptată fizic pentru a crește protecția bateriilor.”
De exemplu, la începutul acestui an, Ucraina a început să monteze plăci de oțel pe exteriorul unităților de control ale bateriilor Patriot – acolo unde echipajul operează sistemul – pentru a le proteja mai bine împotriva schijelor și fragmentelor rezultate în urma exploziilor.
Ucraina a „demonstrat cum echipamentele pot fi adaptate fizic pentru a proteja echipajele, dar și ce este posibil în materie de întreținere și reparații rapide, în condiții dificile,” a spus Compton.
Lecțiile învățate din Ucraina ar putea deja să dea roade. Din aprilie 2024, armata americană a folosit baterii Patriot în Orientul Mijlociu pentru a respinge mai multe atacuri cu rachete balistice iraniene.
Luna trecută, soldații americani din Qatar au folosit sistemul Patriot pentru a apăra o bază aeriană de un val de peste o duzină de rachete iraniene.
Pentagonul a descris ulterior acest episod drept „cea mai mare acțiune de apărare cu sistemul Patriot” din istoria armatei americane.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.