O curte de apel din SUA a anulat vineri acordul de recunoaștere a vinovăției care fusese încheiat cu Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor din 11 septembrie 2011, care ar fi exclus pedeapsa cu moartea și ar fi contribuit la concluzionarea îndelungatei spețe juridice, relatează AFP.
Acordul stârnise furia unora dintre rudele victimelor, iar fostul secretar al apărării, Lloyd Austin, a făcut demersuri pentru a-l anula anul trecut, spunând că atât familiile îndoliate de atentatele din 2001, cât și publicul american merită să îi vadă judecați pe inculpați.
Austin „a acționat în limitele autorității sale legale și refuzăm să-i punem la îndoială judecata”, au scris judecătoarele Patricia Millett și Neomi Rao.
Acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate cu Mohammed și doi presupuși complici – Walid bin Attash și Mustafa al-Hawsawi – au fost anunțate în iulie 2024.
Anunțul părea să înainteze spețele spre soluționare după ani de zile în care au fost blocate în manevre premergătoare procesului, în timp ce inculpații au fost ținuți la baza militară Guantamo Bay din SUA.
Totuși, Lloyd Austin a retras acordurile la două zile după ce au fost anunțate, afirmând că decizia ar trebui să îi aparțină lui, dată fiind însemnătatea ei.
Ulterior, el le-a spus jurnaliștilor că „familiile victimelor, militarii noștri și publicul american merită oportunitatea de a vedea procese efectuate în cadrul comisiei militare în acest caz”.
Un judecător militar a stabilit în noiembrie că acordurile sunt valide și au implicații juridice obligatorii, dar guvernul a contestat decizia.
O mare parte din disputele juridice privind cazurile inculpaților din 11 septembrie 2001 s-au concentrat pe semnele de întrebare referitoare la șansele de a avea un proces echitabil după ce au fost torturați de Agenția Centrală de Informații (CIA) a SUA, o problemă spinoasă pe care acordurile de recunoaștere a vinovăției au evitat-o.
Khalid Sheikh Mohammed a spus că a orchestrat atentatele din 2001 „de la A la Z”
Mohammed era considerat unul dintre cei mai de încredere locotenenți ai șefului Al-Qaeda de la acea vreme, Osama bin Laden, înainte de a fi capturat în Pakistan în martie 2003. Apoi a petrecut trei ani în închisori secrete ale CIA înainte de a ajunge la Guantanamo în 2006.
Inginerul calificat – care a declarat că a orchestrat atacurile din 11 septembrie „de la A la Z” – a fost implicat într-o serie de comploturi majore împotriva SUA, unde a urmat cursuri universitare.
SUA a folosit centrul din Golful Guantanamo, o bază navală izolată situată pe coasta de sud-est a Cubei, pentru a-i ține pe militanții capturați în timpul războiului purtat împotriva terorismului după atentatele din 11 septembrie 2001, în încercarea de a-i împiedica pe inculpați să își revendice drepturile în temeiul legislației americane.
În perioada de vârf, centrul a găzduit aproximativ 800 de prizonieri, dar aceștia au fost trimiși treptat în alte țări. A mai rămas doar o mică parte din acest număr.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.