Germania și-a exprimat vineri „o mare îngrijorare” cu privire la starea de sănătate a unei activiste antifasciste judecate în Ungaria pentru presupuse atacuri asupra neonaziștilor, care se află în greva foamei de la începutul lunii iunie, relatează AFP.
Activista, o cetățeană germană cunoscută drept „Maja T.”, a fost trimisă în judecată în februarie pentru patru capete de acuzare de tentativă de agresiune asupra activiștilor de extremă dreapta în timpul unei manifestații care a avut loc la Budapesta în 2023.
Maja T., care se identifică drept non-binară, a fost predată Ungariei de către Germania în vara anului 2024.
Decizia a fost criticată de Curtea constituțională germană, care a stabilit în februarie că ordinul de extrădare nu a ținut cont de condițiile de detenție potențial periculoase din Ungaria, mai ales pentru persoanele din comunitatea LGBTQ.
Maja T. a fost transferată la un spital în data de 1 iulie, a declarat avocatul ei maghiar, Tamas Bajaky, pentru AFP.
Activista a slăbit 14 kilograme și riscă „leziuni permanente la organe”, a relatat publicația TAZ, joi, citând declarațiile făcute de familie.
„Desigur, există o mare îngrijorare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Germaniei, Kathrin Deschauer.
Guvernul german este în „contact strâns” cu familia activistei, iar ambasada germană la Budapesta a putut să o viziteze pe Maja la spital, a adăugat Deschauer.
Atacurile din februarie 2023 au avut loc în zilele premergătoare așa-numitei comemorări anuale „Ziua Onoarei” de la Budapesta, unde grupări europene de extremă dreapta se adună pentru a marca tentativa eșuată a forțelor naziste din 1945 de a scăpa din oraș în timpul asediului sovietic.
Mai mulți activiști au fost ulterior urmăriți penal în Ungaria și riscă pedepse cu închisoarea pentru atacuri. Premierul naționalist Viktor Orban a promis să combată „violența de extremă stânga”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.