Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) din Republica Moldova a lansat critici dure la adresa nivelului ridicat al salariilor și beneficiilor acordate demnitarilor de stat. Formațiunea denunță discrepanțele dintre veniturile acestora și condițiile de trai ale pensionarilor, muncitorilor și familiilor cu venituri modeste.
Într-un mesaj public, liderul AUR Moldova, Boris Volosatîi, a declarat:
“Vai și amar de ei sărmanii: miniștri, șefi de agenții, directori de întreprinderi de stat și membri prin consiliile de adminstrare, toți cu salarii nesimțite de sute de mii de lei și multe multe alte privilegii nemeritate.”
Potrivit lui Volosatîi, actualul sistem de guvernare ar fi susținut de o rețea de funcții călduțe și poziții politizate, în timp ce oamenii simpli suportă consecințele crizelor economice și ale inechității sociale.
„Dar chinurile și suferințele demnitarilor n-or să dureze mult. O țară întreagă le plînge de milă și îi compătimește. Nu aveți mult de așteptat. Mai aveți de răbdat pînă la 28 septembrie…”, a adăugat liderul AUR.
Partidul susține că își asumă reducerea drastică a acestor privilegii, eliminarea funcțiilor ocupate pe criterii politice și direcționarea resurselor bugetare către sectoare precum educația, sănătatea și sprijinul direct pentru cetățeni.
Reacția vine după ce guvernarea a anunțat astăzi două noi numiri în funcții importante: fostul ministru al Economiei, Dumitru Alaiba, a fost desemnat membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei, unde va beneficia de un salariu de aproape 100.000 de lei lunar, iar fostul director al CNA, Iulian Rusu, a fost numit membru al comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, în cadrul reformei justiției.
Anterior, tot în cadrul BNM, fosta prim-ministră, Natalia Gavrilița, a ocupat funcția de membru neexecutiv în consiliu, cu o indemnizație lunară de aproximativ 100.000 de lei, în timp ce actuala guvernatoare, Anca Dragu, a încasat în 2024 un salariu total de peste 2,5 milioane de lei, adică peste 210.000 de lei pe lună – cel mai mare salariu din sectorul public.
Și în alte instituții ale statului, veniturile conducătorilor depășesc constant media națională. Directorii ANRE, de exemplu, ridică lunar între 84.000 și 107.000 de lei, potrivit declarațiilor de avere. De asemenea, șeful MoldATSA (controlul traficului aerian) a încasat în 2024 peste 113.000 de lei pe lună, iar directorii de la Cricova și Administrația de Stat a Drumurilor au avut venituri între 60.000 și 109.000 de lei lunar.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.