Președinta Maia Sandu a subliniat, la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei de la Roma, că securitatea Republicii Moldova este strâns legată de rezistența Ucrainei în invazia rusă, iar pentru aceasta este vital un sprijin militar rapid și consistent din partea comunității internaționale.
„Înțelegem că securitatea noastră este comună. Pe măsură ce ne apropiem de alegerile parlamentare și ne confruntăm cu o interferență rusă tot mai agresivă, nu ne putem permite ca cei 1.200 de kilometri de frontieră cu Ucraina să devină o graniță ostilă”, a declarat Maia Sandu.
Pentru ca Ucraina să se poată reconstrui, trebuie mai întâi să reziste în fața agresiunii, afirmă Maia Sandu. „Nimic din toate acestea nu va conta dacă Ucraina nu se poate apăra acum. Ucraina trebuie să reziste, iar pentru asta are nevoie de mai mult sprijin militar și mai repede”.
În același timp, șefa statului a menționat că Moldova se pregătește să contribuie concret la procesul de reconstrucție, devenind un coridor economic și logistic pentru sudul Ucrainei. Țara dezvoltă portul de pe Dunăre, modernizează terminale multimodale și infrastructura de transport, care leagă Moldova de România și Ucraina.
Maia Sandu a transmis un apel către Uniunea Europeană să sprijine accelerarea proiectelor de infrastructură, care leagă Republica Moldova de Ucraina și de Europa. „Este o investiție în reziliența noastră comună”, a conchis șefa statului.
Președinta a reafirmat sprijinul necondiționat al Republicii Moldova pentru Ucraina și a mulțumit pentru curajul și determinarea poporului ucrainean, adresându-se direct liderului de la Kiev Vladimir Zelenski.
„Rezistența voastră protejează nu doar Ucraina, ci și Moldova. Știm cât de mult valorează”, a punctat Maia Sandu.
Președinta a amintit că Moldova trăiește direct consecințele războiului și că a găzduit refugiați ucraineni, care reprezintă acum aproximativ 4% din populația țării.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.