Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat luni moțiunea de cenzură depusă împotriva sa drept o încercare „preluată direct din cel mai vechi manual al extremiștilor”, potrivit AFP. Moțiunea de cenzură va fi dezbătută luni și votată joi în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg
„Este o tactică luată din cel mai vechi manual al extremiștilor, care polarizează societatea și erodează încrederea în democrație prin acuzații false”, a declarat von der Leyen în fața Parlamentului European de la Strasbourg.
Moțiunea de cenzură vizează în mod oficial refuzul lui von der Leyen de a face publice mesajele schimbate cu șeful Pfizer în timpul negocierilor pentru contracte de miliarde pentru vaccinurile anti-Covid.
Inițiată de europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea, afiliat grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene condusă de Ursula von der Leyen urmează să fie votată joi, în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg.
Piperea a strâns cele 72 de semnături necesare (10% din totalul deputaților) pentru a introduce moțiunea pe ordinea de zi. În teorie, moțiunea ar putea duce la căderea întregii conduceri a Comisiei.
Pentru a fi adoptată, moțiunea ar avea nevoie de două treimi din voturile exprimate, reprezentând majoritatea celor 720 de deputați europeni. Acest lucru este improbabil să se întâmple.
Partidul Popular European (PPE), familia politică a lui von der Leyen, se opune acestei moțiuni „iresponsabile”, la fel ca și socialiștii, liberalii și verzii, care au susținut-o anul trecut pe președinta Comisiei.
Totuși, votul evidențiază influența tot mai mare a naționaliștilor și extremei drepte în stabilirea agendei politice – grupul „Patrioții pentru Europa”, de orientare extremistă, este așteptat să voteze împotriva lui von der Leyen, notează și The Guardian.
În plus, moțiunea ar putea scoate la iveală și nemulțumiri în rândul principalelor partide politice. Un reprezentant al grupului centrist Renew, care a anunțat că va vota împotriva moțiunii, a criticat „mixul inacceptabil” de acuzații, dar a transmis speranța ca von der Leyen „să înțeleagă că nu se poate guverna alături de extrema dreaptă radicală”.
Președinta Comisiei și Partidul Popular European au fost acuzați că s-au apropiat prea mult de dreapta în chestiuni precum migrația și schimbările climatice, dar și în voturile din Parlamentul European.
Pe de altă parte, PPE a catalogat votul drept „extrem de iresponsabil”, într-un moment marcat de creșterea tensiunilor geopolitice.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.