Summitul Moldova–UE de la Chișinău deschide noi oportunități pentru cetățenii Republicii Moldova, de la eliminarea tarifelor de roaming începând cu 2026, până la accesul la programe educaționale europene și inițiative de cercetare și inovare, a declarat vicepremierul pentru integrare europeană.
Potrivit Cristinei Gherasimov, evenimentul marchează un pas important pe calea aderării, iar deciziile recente ale Consiliului European confirmă sprijinul pentru deschiderea negocierilor pe primul grup de capitole legate de valorile fundamentale, scrie IPN.
„Aceste măsuri vor permite tuturor cetățenilor noștri care se află peste hotare să poată vorbi fără restricții tarifare, începând cu ianuarie 2026”, a menționat Cristina Gherasimov.
Ea a precizat că, odată cu acest summit, Moldova își deschide ușile pentru mai multe inițiative europene, precum Europa Creativă, Orizont Plus și Erasmus Plus. Potrivit vicepremierului, în scurt timp, Moldova va trece de la statutul de stat neasociat la cel de stat asociat, ceea ce va oferi tinerilor și studenților acces la studii de calitate și experiențe în universități europene, iar studenții din UE vor putea veni la studii în Republica Moldova.
Cristina Gherasimov a subliniat că summitul reprezintă un moment-cheie pentru procesul de aderare și a amintit că săptămâna trecută Consiliul European a transmis un semnal clar de sprijin pentru Republica Moldova.
„Am discutat toate reformele pe care le-a îndeplinit Republica Moldova pentru ca să fim gata de acest următor pas. Acest summit a deschis multe uși, inclusiv pentru procesul de aderare”, a adăugat viceprim-ministra.
La primul summit bilateral Moldova – Uniunea Europeană, organizat la Chișinău, au venit președintele Consiliului European, António Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. De partea Republicii Moldova, la reuniune au participat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.