Acasă Economic Exporturile Transnistriei s-au prăbușit cu 54% în primele cinci luni ale anului

Exporturile Transnistriei s-au prăbușit cu 54% în primele cinci luni ale anului

0

În primele cinci luni ale anului 2025, exporturile Transnistriei au scăzut cu 150 de milioane de dolari, cu 54% mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului 2024.

Conform agenției Infotag, acest lucru este evidențiat de datele Comitetului Vamal al regiunii, conform cărora volumul total al comerțului s-a ridicat la 652,6 milioane de dolari, cu 36% mai puțin decât în urmă cu un an.

Livrarea de energie în străinătate a scăzut cu 84%. Acest lucru se datorează unei reduceri accentuate a livrărilor de gaze către Centrala Electrică Districtuală a Republicii Moldovenești, care a încetat furnizarea de energie electrică malului drept al Nistrului la 1 ianuarie, din cauza sistării furnizării de energie electrică de către Gazprom. Drept urmare, energia electrică a dispărut complet din „statisticile exporturilor”.

Exporturile de metale au scăzut de peste 3,5 ori. Acest lucru se datorează și crizei energetice, deoarece Uzina Metalurgică din Moldova și alte întreprinderi mari consumatoare de energie au fost inactive în ianuarie-februarie, iar apoi și-au redus brusc producția din cauza lipsei de gaze. Singura categorie majoră care și-a păstrat ponderea în exporturi a fost cea a produselor agricole, cu o pondere de 39%.

Importurile au scăzut cu 28%, însumând 522,6 milioane de dolari. Aproape jumătate din aceste importuri au fost produse energetice. Totodată, statisticile nu indică de unde este importat gazul. De la mijlocul lunii februarie, acesta este furnizat în regiune de compania maghiară MET. Totodată, experții nu exclud faptul că este vorba de gaz rusesc, care este furnizat conform unei scheme mai complexe decât înainte.

Livrarea din Rusia a scăzut de cinci ori. Cea mai mare parte a importurilor din Rusia o reprezintă produsele petroliere – aproape 70% din volumul total pentru întreaga perioadă ianuarie-mai.

În ceea ce privește destinațiile de export, principalele piețe de desfacere au fost: malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Autoritățile transnistrene recunosc că, în situația actuală, implementarea bugetului transnistrean în parametrii stabiliți de lege nu este posibilă. Acest lucru a fost discutat la o întâlnire organizată la mijlocul lunii iunie de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Din 11 iunie, în Transnistria a fost reintrodusă starea de urgență economică din cauza lipsei de gaze.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.