Comandantul-adjunct al marinei militare ruse, Mihail Gudkov, a fost ucis în timpul unui atac cu rachete al armatei ucrainene asupra regiunii rusești Kursk. Informația a fost confirmată de ministerul rus al Apărării, iar Kievul nu a comentat atacul.
În ultima sa funcție, Gudkov a fost numit în luna martie a acestui an. Anterior a condus Brigada 155 Separată de Marină, care a fost implicată în operațiuni de luptă împotriva Ucrainei. Kievul a acuzat unitatea de comiterea mai multor crime de război, membrii brigăzii fiind considerați responsabili de executarea prizonierilor de război și umilirea soldaților ucraineni capturați.
Atacul armatei ucrainene a avut loc în zona Korenovo din regiunea Kursk, vizând un post de comandă rusesc, soldat cu decesul generalului-maior Gudkov, a adjunctului său și a cel puțin altor 20 de persoane, majoritatea ofițeri superiori, potrivit United24Media.
Unitatea condusă de Gudkov are o istorie lungă și sângeroasă în războiul din Ucraina. În martie 2022, brigada a suferit o înfrângere catastrofală lângă Moșciun, la nord-vest de Kiev. După înfrângere, președintele rus i-a acordat brigăzii statut de „Gardă”, un titlu rezervat de obicei formațiunilor de elită, în ciuda pierderilor suferite.
Gudkov a fost unul din responsabilii crimelor de război săvârșite de armata rusă în regiunea Kiev, la începutul invaziei. Unitatea lui a participat, totodată, la ocuparea inițială a regiunii Kiev în 2022, inclusiv a orașelor Bucha, Irpin și Hostomel, unde au fost documentate numeroase crime de război împotriva civililor, inclusiv execuții, tortură și violuri.
Mai târziu, în acel an, unitatea a suferit din nou pierderi grele în timpul atacurilor eșuate asupra Pavlivka din regiunea Donețk, ulterior s-a confruntat cu o înfrângere dezastruoasă lângă Vuhledar în februarie 2023, una dintre cele mai sângeroase înfrângeri rusești din război.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.