Japonia le-a cerut celor 89 de locuitori ai unei mici insule din sudul țării să evacueze zona după un seism violent produs joi, cel mai recent dintr-o serie de peste 1.000 de cutremure înregistrate în mai puțin de două săptămâni în acea regiune, informează AFP.
Localnicii au fost îndemnați să se îndrepte spre ‘curtea unei școli de pe insula Akuseki’, a precizat un oficial municipal.
Ordinul a venit după un seism cu magnitudinea 5,5 produs joi lângă insula Akuseki. Miercuri, un seism cu aceeași magnitudine a fost înregistrat în zonă.
Insula Akuseki face parte din Arhipelagul Tokara, la sud de regiunea Kyushu, care a fost zguduită de peste 1.031 de seisme începând cu data de 21 iunie.
Nu au fost semnalate pagube materiale majore.
Șapte dintre cele 12 insule izolate ale Arhipelagului Tokara sunt locuite și totalizează aproximativ 700 de locuitori.
‘În zonele în care seismele au fost puternice, riscul de prăbușire a caselor și de alunecări de teren este crescut’, a avertizat Ayataka Ebita, directorul diviziei de observare a cutremurelor de pământ și a tsunamiurilor din cadrul Agenției Japoneze de Meteorologie (JMA).
‘Fiți atenți la cutremure de pământ cu o magnitudine similară în viitorul apropiat’, a adăugat el.
Potrivit acestui oficial nipon, nu există niciun risc de tsunami în urma seismului de joi.
O perioadă similară de activitate seismică intensă s-a produs în regiunea Tokara în septembrie 2023, când au fost înregistrate 346 de seisme, potrivit JMA.
Japonia este una dintre cele mai active țări din lume din punct de vedere seismic, fiind situată la confluența a patru plăci tectonice majore, de-a lungul marginii vestice a ‘Cercului de Foc al Pacificului’.
Arhipelagul nipon, care găzduiește o populație de 125 de milioane de locuitori, se confruntă de obicei cu aproximativ 1.500 de cutremure pe an, care reprezintă 18% din totalul seismelor produse la nivel mondial.
Marți, Guvernul japonez a prezentat un nou plan actualizat de pregătire a populației pentru dezastre, afirmând că mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru a limita consecințele unui posibil ‘mega-cutremur’, susceptibil să facă până la 300.000 de morți în această țară.
Autoritățile japoneze sunt îngrijorate în special din cauza unui posibil seism major în Fosa Nankai, o depresiune submarină care se întinde pe 800 de kilometri de-a lungul coastelor nipone la Oceanul Pacific. Astfel de seisme au loc la fiecare 100 – 200 de ani, în medie, cel mai recent datând din 1946.
În ianuarie, un comitet guvernamental a dezvăluit că probabilitatea ca un seism major să se producă în această regiune în următorii 30 de ani este de 75%-82%.
Apoi, în martie, Guvernul de la Tokyo a publicat o nouă estimare, potrivit căreia un astfel de seism, urmat de un tsunami, ar putea ucide 298.000 de oameni și ar provoca pagube materiale de 1.680 de miliarde de euro.
Anunțurile Guvernului nipon au venit într-o perioadă în care temerile nejustificate distribuite pe rețelele de socializare i-au descurajat pe unii dintre turiștii străini să mai vină în Japonia în această vară: principala cauză a fost o manga reeditată în 2021 care prezicea o catastrofă majoră pe 5 iulie 2025.
‘Știm că astfel de povești circulă pe internet, dar este vorba despre o farsă’, a declarat Ayataka Ebita, de la JMA. ‘Cu știința și tehnologia de astăzi, nu este posibilă prezicerea cutremurelor de pământ’, a adăugat el.
În 2011, un seism cu magnitudinea 9,0 a declanșat un tsunami care a făcut 18.500 de morți și dispăruți și a provocat o devastatoare reacție de fuziune în reactorul centralei nucleare de la Fukushima.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.