Parlamentul amână votarea proiectului de lege privind restructurarea Agenției de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA), care a stârnit nemulțumirea fermierilor. Documentul urma să fie votat joi, în lectură finală, dar a fost retras astăzi de pe agenda ședinței Comisiei parlamentare de profil, urmând să fie analizat mai detaliat, a precizat, pentru Radio Moldova, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Alexandr Trubca. Între timp, Asociația Forța Fermierilor amenință cu noi proteste, dacă proiectul va fi votat în redacția actuală, transmite Safenews.md cu referire la moldova1.md.
Asociația Forța Fermierilor spune că Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii are un rol crucial pentru sectorul agricol și ar trebui să-și mențină statutul actual de instituție publică. Această entitate oferă mai multe oportunități fermierilor mici și mijlocii care nu pot accesa credite bancare, inclusiv condiții preferențiale unice – TVA de 0%, fără gaj și costuri minime de finanțare. O eventuală restructurare și transformare într-o entitate comercială de micro-finanțare ar reduce din facilitățile de sprijin pe care le oferă Agenția, consideră președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău.
„În prezent, ADMA poate atrage finanțări de la parteneri internaționali tocmai pentru că are statut de instituție publică și este scutită de plata TVA. Acest cadru legal permite susținerea agricultorilor în condiții preferențiale. Gajul constă doar în echipamentele sau bunurile achiziționate prin finanțare, iar fermierii achită doar un avans. În plus, oferă condiții flexibile de rambursare, în rate, pe o perioadă de până la patru ani. ADMA permite achiziții scutite de TVA, acolo unde legislația o permite, și recent a implementat, cu sprijinul Guvernului japonez, un program pentru procurarea îngrășămintelor minerale, în condiții preferențiale — cu un avans de doar 15%, restul plății urmând a fi efectuat la recoltă”, a spus Alexandru Bădărău.
Aceeași sursă mai spune că, deși această restructurare a Agenției de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii se face în contextul alinierii la legislația europeană, totuși normele blocului comunitar permit existența unor astfel de instituții, un exemplu fiind Agenția de Finanțare și Investiții Rurale din România.
„Dacă legea nu va fi modificată, e foarte posibil ca agricultorii să iasă la proteste. Deja, într-un raion, fermierii s-au mobilizat, după ce au aflat că amendamentul privind menținerea ADMA este pe ordinea de zi a Comisiei parlamentare. Dacă agenția va fi desființată, se va pierde un sprijin real nu doar pentru cultivatori, ci și pentru cei implicați în proiecte de inovație, energie regenerabilă sau instruirea agricultorilor”, a punctat Alexandru Bădărău.
Proiectul de lege urma să fie examinat azi în Comisia parlamentară de profil înainte de votul de joi în lectură finală. Examinarea a fost însă amânată, a precizat pentru Radio Moldova deputatul PAS, Alexandr Trubca. Potrivit lui, documentul va fi votat doar după o analiză mai detaliată.
„Respectiv, mâine nu va fi examinat în lectura a doua de către Parlament. Dacă mă întrebați pe mine cu referire la orice instituție care facilitează, la momentul de față, anumite programe pentru fermieri, eu cred că aceste restructurări trebuie să treacă printr-un proces mult mai amplu de analiză decât a fost făcută înainte de elaborarea acestui proiect, care să țină cont de interesul beneficiarilor. Impresia mea este că analiza care s-a făcut până acum este superficială și e nevoie de o abordare mai profundă”, susține Alexandr Trubca.
Proiectul de lege, elaborat de Guvern, prevede restructurarea Agenției de Dezvoltare și Modernizare și alinierea activității acesteia la standarde europene. Entitatea ar urma să-și îndeplinească în continuare obligațiile și atribuțiile, dar într-o modalitate îmbunătățită, subliniază secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.
„Deci, ADMA rămâne aceeași instituție publică în subordinea Ministerului Agriculturii. Cancelaria de Stat a elaborat un concept nou despre cum ar trebui să arate o instituție publică și la ce standarde trebuie să se alinieze. În baza acestui proiect de lege, vom restructura toate instituțiile din acest domeniu”, a subliniat Vasile Șarban.
Proiectul de hotărâre al Guvernului prevede restructurarea nu doar a ADMA, ci și a altor instituții publice, cum sunt Organizația de Dezvoltare a Antreprenoriatului, Agenția de Investiții, Oficiul Național a Viei și Vinului, Serviciul Antigrindină despre care autoritățile susțin că trebuie să corespundă standardelor europene. Proiectul de lege a fost deja votat în prima lectură.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.