Acasă Justiţie Opt persoane condamnate în dosarul escrocheriilor cu „mașini din Germania” coordonate din...

Opt persoane condamnate în dosarul escrocheriilor cu „mașini din Germania” coordonate din penitenciarul Bălți

0

Opt persoane au fost condamnate de Judecătoria Chișinău la pedepse de până la 12 ani de închisoare, în urma unei escrocherii de amploare orchestrate din Penitenciarul Bălți. Infractorii au păcălit zeci de oameni, pretinzând că vând autoturisme aduse din Germania, prejudiciul total ridicându-se la peste 4,4 milioane de lei.

Sentințele au fost pronunțate la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Trei dintre condamnați, aflați deja în detenție pentru infracțiuni grave precum omor, răpire sau furt, au primit câte 12 ani suplimentari. Un complice din Bălți a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar alți trei inculpați au primit pedepse între 6 și 8 ani. O femeie din Ialoveni, care a avut un rol marginal în schemă, a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare.

Pe lângă aceștia, trei alte persoane și-au recunoscut vina și sunt judecate separat. Alte trei – inclusiv un cuplu – au fost judecate în lipsă, fiind date în căutare. Astfel, numărul total al celor condamnați în acest dosar a ajuns la 11.

Metoda: anunțuri false și contracte fictive

Escrocheria s-a derulat în perioada 2020–2021. Deținuții publicau online anunțuri de vânzare a unor mașini de lux (Mercedes, Audi, Hyundai etc.), folosind imagini luate de pe internet. Victimele erau convinse, prin discuții telefonice, să plătească sume între 1.500 și 3.000 de euro în avans, sub pretextul rezervării sau al achitării taxelor vamale.

Pentru a părea credibili, escrocii semnau contracte de împrumut sau recipise, unele chiar autentificate notarial. În unele cazuri, banii erau încasați chiar în apropierea Vămii Leușeni, cu pretextul că mașina „urmează să sosească”.

Complici racolați sub pretextul angajării

Pentru încasarea sumelor, deținuții se foloseau de complici aflați în libertate, unii dintre aceștia racolați prin anunțuri false de angajare. Persoanele astfel recrutate aveau sarcina de a prelua și transporta banii, uneori prin microbuze interurbane, fără a cunoaște natura ilegală a operațiunilor. Într-un caz, un tânăr a returnat suma clientului după ce a suspectat că este vorba de o înșelătorie.

Sumele colectate erau schimbate în valută și folosite pentru achiziționarea și introducerea ilegală de telefoane, cartele, alcool și țigări în penitenciar.

Martor agresat pentru a-și retrage declarațiile

Într-un incident separat, dar legat de același dosar, trei bărbați din Ungheni au fost condamnați după ce au bătut un martor care depusese declarații împotriva inculpaților. Victima a fost agresată cu pumnii, picioarele și un obiect metalic, suferind răni grave, inclusiv fractura unei mâini. Inițiatorul atacului a fost condamnat la 1,6 ani de închisoare, iar ceilalți doi complici au primit pedepse cu suspendare și o amendă de 25.000 de lei.

Anchetă amplă, peste 60 de percheziții

Dosarul a fost întocmit după o anchetă complexă desfășurată de PCCOCS, împreună cu ofițerii de poliție, în urma a peste 60 de percheziții efectuate în noiembrie 2021, inclusiv în penitenciare. Dosarul final a fost transmis instanței în mai 2022 și cuprinde peste 60 de volume de probe.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.