Acasă Social Prețurile apartamentelor în Chișinău cresc în ritm exponențial

Prețurile apartamentelor în Chișinău cresc în ritm exponențial

0

Prețurile apartamentelor în Chișinău cresc în ritm exponențial în ultimii ani, iar asta alarmează atât cetățenii, cât și unii experți în domeniu. Un metru pătrat în clădirile noi a ajuns să coste în medie 1.900 de euro, iar scumpirile pare să nu se mai oprească.

„Piața imobiliară din capitală este supraîncălzită în mod artificial”, a declarat într-un comentariu pentru Jurnal TV economistul Marin Gospodarenco. Potrivit lui, programul „Prima Casă” nu mai este o soluție sigură pentru tineri, iar creditele ipotecare prezintă anumite riscuri pentru bugetul public. Guvernul nu a comentat, deocamdată, situația, transmite SafeNews.md cu referire la Știri.md.

„Se vorbește mult despre oferta foarte mică de pe piață și cererea foarte mare. Eu nu sunt de acord categoric. Oferta este ținută în mâna mai multor grupuri de interes. Aici vorbim atât despre dezvoltatori, cât și agenți imobiliari, dar și alte grupuri de interes. Eu nu recomand cetățeanului Republicii Moldova să cumpere acum apartamente cu așa prețuri, să ia acum credite cu așa rate a dobânzilor”, a menționat expertul.

Potrivit expertului, costul de construcție per metru pătrat al unui apartament este cel mult de 700 de euro, în timp ce prețul la vânzare ajunge la 2.000 euro per metru pătrat. Marin Gospodarenco afirmă că avem de a face cu o schemă clasică de speculații realizată de dezvoltatori.

„Există așa o instituție în stat, Consiliul Concurenței.Cel puțin în public eu nu am văzut că este investigată piața imobiliară, să ne spună ce se întâmplă, avem monopol sau poate un cartel. Companiile dezvoltatoare pot crea întreprinderi fiice. Este o schemă mai simplă – întreprinderea fiică cumpără toată oferta de pe piață și o menține. Apoi dă dozat publicului larg aceste apartamente și respectiv menții prețul artificial. Dacă cade piața imobiliară, intervine statul și achită băncilor prin garanție de stat aceste credite, și ce înseamnă asta, că toate creditele achitate de stat se duc la datoria noastră internă și se pune până la urmă pe seama cetățeanului”, relevă expertul.

Alți experți din domeniu afirmă că scumpirile imobilelor sunt justificate, chiar dacă am ajuns la prețuri record per metru pătrat.

„Poate ar fi în 600-800 euro prețul de a construi, dar noi pe lângă asta avem prețul terenului, profitul companiei etc.Prețul metrului pătrat la etapa de construcție este real. Noi mai avem și manopera care a crescut foarte mult. Anul trecut programul Prima Casă Plus a pus o presiune enormă pe piața imobiliară. Aș recomanda cetățenilor să procure apartamente, dar să fie foarte atenți cine este constructorul, să analizeze care este potențialul lui”, a declarat expertul economic Victor Cernomorenco.

Iar directorul unei agenții imobiliare afirmă că datorită creditării, inclusiv prin programul Prima Casă, mai multe familii tinere au putut să-și cumpere apartamente, ceea ce a crescut brusc cererea față de oferta existentă.

„Prețul e stabilit de piață, nu doar de costurile de producere. Atâta timp cât sunt vânzări, normal că nimeni nu coboară prețurile intenționat. Dacă nu vor exista vânzări sau vor fi vânzări scăzute, atunci probabil orice dezvoltator va scădea prețul. La moment piața este în echilibru. Este problema cu lipsa autorizațiilor. Acum este vorba de ceva între 800-1.000 euro ar fi costul la ceva construit calitativ”, a menționat șeful unei agenții imobiliare, Vlad Musteață.

Pe de altă parte, Vlad Musteață afirmă că nici costul materialelor de construcții nu a crescut atât de mult, încât să genereze un salt atât de mare a prețului pentru un metru pătrat. Acesta spune că problema pieței imobiliare ține de lipsa ofertei. Locuitorii capitalei sunt tot mai îngrijorați și spun că nu au cum să-și cumpere un apartament cu astfel de prețuri.

Vorbind despre creșterea fără precedent a prețurilor pe piața imobiliară, directorul executiv al Societății Evaluatorilor Independenți, Dumitru Tărăburcă, a spus că „Banca Națională și Guvernul ar trebui să utilizeze instrumentele politicii monetare pentru a controla expansiunea creditelor și a limita operațiunile speculative”. 

De asemenea, potrivit lui, este important să crească educația financiară pentru a împiedica oamenii să ia decizii pripite atunci când cumpără proprietăți. Totodată, ar trebui asigurată transparența pieței și disponibilitatea informațiilor privind valoarea reală a activelor. Timp de două zile, am încercat să obținem o reacție de la reprezentanții Guvernului, dar aceștia așa și nu ne-au oferit un comentariu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.