Federația Rusă „nu este mulțumită” de direcția aleasă de cetățenii Republicii Moldova și va face tentative de a influența rezultatele alegerilor parlamentare din 28 septembrie, susține Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, transmite SafeNews.md cu referire la moldova1.md.
„Ne putem aștepta la tentative de influențare a alegerilor prin cumpărarea voturilor sau prin dezinformare”, a declarat șeful Delegației UE în R.
Moldova, la „European Think-Tank Conference”, eveniment organizat zilele trecute la Chișinău de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, cu sprijinul Uniunii Europene și al German Marshall Fund of the USA – Transatlantic Foundation (GMF-TF).
Conferința a reunit peste 100 de oficiali, reprezentanți ai autorităților publice, centrelor de cercetare, societății civile și mediului academic din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, R. Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest.
Diplomatul european a adăugat că cetățenii Republicii Moldova sunt cei care vor decide, la alegerile din septembrie, dacă direcția europeană a Republicii Moldova, „construită consecvent în ultimii trei ani”, va fi menținută.
„Am văzut țări care au folosit această șansă, dar și țări care au încetinit sau au făcut pași înapoi. Ar fi o greșeală istorică, dacă acest lucru s-ar întâmpla și în cazul R. Moldova”, a opinat Jānis Mažeiks.
Potrivit oficialului european, procesul de aderare al R. Moldova la UE „nu trebuie să fie doar rapid, ci și credibil”.
„Trebuie să fim siguri că Republica Moldova este pregătită să îndeplinească toate obligațiile unui stat membru. De aceea, încurajez pe toată lumea să consulte documentele UE. De multe suntem întrebați de ce nu criticăm R. Moldova pentru una sau alta. Răspunsul este – citiți raportul de extindere. Acolo veți găsi toate criticile noastre, formulate inclusiv cu ajutorul societății civile”, a punctat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Prezentă la același eveniment, Jasmin Frentzel Sorensen, adjunctă a ambasadorului Danemarcei la Chișinău, a dat asigurări că țara sa, care a preluat pe 1 iulie președinția Uniunii Europene, va susține parcursul european al statului nostru.
„O Europă sigură înseamnă multe lucruri: o apărare mai puternică, sprijin constant pentru Ucraina, reziliență democratică și o extindere bazată pe merite. Extinderea este singura cale prin care UE poate stabiliza continentul și întări reziliența țărilor vulnerabile la influențe externe nedorite. Deși Ucraina este motorul actual al acestui proces, Danemarca va promova cu ambiție negocierile de aderare și cu Republica Moldova, precum și cu Balcanii de Vest. Totodată, trebuie pregătită Uniunea Europeană pentru extindere prin reforme interne și prin respectarea valorilor europene și a statului de drept. Danemarca este angajată să susțină Republica Moldova, la fel cum a sprijinit Țările Baltice și Polonia în anii ’90”, a declarat Jasmin Frentzel Sorensen.
Aceeași sursă a adăugat că, pentru a menține avansul în procesul de aderare a R. Moldova la UE, Danemarca sprijină activ inițiativele privind drepturile omului, statul de drept și democrația, prin partenerii săi locali.
Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a subliniat la conferința amintită că, pentru R. Moldova, „alegerea europeană este una existențială”.
„Este alegerea unei țări care a cunoscut sărăcia, corupția și frica. Este alegerea unui stat care învață să se bazeze pe reguli, pe transparență și pe cooperare. Dar mai ales, este despre garantarea unui viitor în pace. O pace pe care nu o putem asigura dacă nu vom aparține unei familii de state care împărtășesc aceleași valori. Și care, în cele mai grele momente, se sprijină reciproc”, a declarat Cristina Gherasimov, mulțumindu-le partenerilor europeni pentru expertiza oferită R. Moldova în parcursul său european.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.