Aeroportul Internațional Chișinău urmează să fie extins și modernizat, astfel încât să poată deservi până la 6 milioane de pasageri anual. Potrivit vicepremierului și ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, proiectul de reconstrucție va fi lansat pe 30 iulie, iar lucrările sunt programate să înceapă în luna octombrie și să se încheie până la mijlocul anului 2026, transmite SafeNews.md cu referire la moldova1.md.
„Cunoașteți deja cu toții că noi am depășit 2,5 milioane de pasageri în anul curent și, dacă se menține trendul, noi vom depăși 5 milioane de pasageri care au trecut prin Aeroportul Chișinău. (…) Între 20-22% dintre pasagerii care tranzitează Aeroportul Chișinău sunt cetățeni ucraineni, ceea ce sporește și mai mult presiunea asupra infrastructurii existente”, a explicat vicepremierul în cadrul emisiunii ÎN CONTEXT de la Moldova 1.
Potrivit lui Bolea, planurile de reconstrucție prevăd modificări structurale a terminalului existent, cât și adaptarea la standardele internaționale prin tehnologii, dar și dublarea traficului de pasageri.
„Pe 30 iulie se va face public Proiectul de modernizare pentru a mări capacitatea aerogării până la 6 milioane de pasageri. Vor fi extinse pistele de decolare, după care va fi în interior construit încă un etaj, cu o suprafață pentru restaurante și locurile de așteptare. Va fi lărgită acea zonă pentru a putea permite mai multe puncte de control”, a declarat Vladimir Bolea.
Lucrările propriu-zise de reconstrucție sunt programate să înceapă în octombrie, odată cu scăderea sezonieră a traficului aerian, și vor dura până la mijlocul anului 2026.
„Vom începe procesul de reconstrucție din octombrie, atunci când scade fluxul de pasageri. Să câștige licitația un agent economic serios și până în sărbătorile de Paște să avem aeroportul finalizat în procesul de reconstrucție”, a precizat ministrul de resort.
Anterior, se estima că suma necesară modernizării Aeroportului Chișinău este 300 milioane de euro.
Agenția Proprietății Publice a lansat la 28 ianuarie 2025 un proiect de fuziune între Aeroportul Chișinău și Aeroportul Mărculești, pentru crearea unui sistem aerian modern, eficient și rezistent la fluctuațiile de piață. În următorii ani, se va transforma într-un centru regional pentru transportul de marfă. Noul hub va oferi condiții logistice competitive, inclusiv acces direct la rețeaua feroviară și o poziționare strategică în apropierea graniței cu Ucraina, facilitând astfel extinderea fluxurilor de marfă în regiune.
De asemenea, Republica Moldova și România analizează posibilitatea creării a trei hub-uri feroviare peste Prut, care vor eficientiza transportul de mărfuri, vor contribui la reducerea poluării și vor asigura o logistică mai sigură și mai accesibilă. Aceste inițiative ar valorifica infrastructura feroviară existentă pentru exportul de fier uzat și ar reduce presiunea asupra traficului rutier.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.