Comisia Europeană a exclus luni posibilitatea de a impune platformelor online să folosească instrumente pentru verificarea vârstei utilizatorilor, respingând o solicitare în acest sens formulată de 12 state membre ale UE, relatează agenţia EFE. preluată de Agerpres.
În cadrul Legii privind serviciile digitale, care obligă companiile să combată conţinuturile ilegale, Comisia Europeană va prezenta la jumătatea lunii iulie liniile directoare pe care platformele online trebuie să le urmeze pentru a proteja minorii.
În acest context, miniştrii digitalizării din Austria, Croaţia, Cipru, Danemarca, Franţa, Grecia, Irlanda, Italia, Slovacia, Slovenia, Spania şi regiunea valonă din Belgia au trimis pe 18 iunie o scrisoare către vicepreşedinta Comisiei Europene pentru Suveranitate Tehnologică, Henna Virkkunen, şi către vicepreşedinta Comisiei Europene pentru pentru drepturi sociale şi competenţe, Roxana Minzatu, solicitând executivului comunitar să impună platformelor să utilizeze instrumente care să permită verificarea vârstei utilizatorilor.
„Criza care afectează sănătatea psihică şi bunăstarea copiilor noştri a ajuns într-un punct critic, exacerbată de extinderea necontrolată a platformelor sociale, care prioritizează participarea în detrimentul siguranţei”, se motivează în scrisoare.
Răspunzând acestei cereri, vicepreşedinta Henna Virkkunen a declarat că executivul comunitar „nu a lucrat asupra unei astfel de abordări în sensul în care ea să devină obligatorie pentru toată lumea”, întrucât Legea privind serviciile digitale, în virtutea căreia Comisia Europeană îşi elaborează directivele la acest capitol, nu oferă „baza pentru verificarea vârstei”.
În schimb, Comisia Europeană încurajează platformele să utilizeze instrumente pentru a verifica vârsta utilizatorilor atunci când oferă servicii persoanelor cu vârste de peste 18 ani – cum ar fi vânzarea de alcool, pornografie sau jocuri de noroc online – dar nu le impune să facă acest lucru.
De asemenea, Comisia Europeană autorizează aceste platforme să estimeze vârsta clienţilor atunci când termenii şi condiţiile platformei permit deschiderea unui cont pentru persoane cu vârste sub 18 ani, asigurând astfel un echilibru între protecţia minorilor şi dreptul la confidenţialitate.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.