Acasă Extern Grecia își trimite navele de război spre Libia, în mijlocul tensiunilor cu...

Grecia își trimite navele de război spre Libia, în mijlocul tensiunilor cu Turcia. Principalul motiv al misiunii

0

Cel puțin două fregate ale Marinei Elene au fost dislocate în apele internaționale din largul Libiei, într-o acțiune menită să oprească imigrația ilegală în Grecia, potrivit informațiilor obținute luni de către ediția în limba engleză a publicației elene Kathimerini.

Misiunea principală a navelor este de a localiza bărcile și ambarcațiunile mici cu care traficanții încearcă să traverseze Marea Libiei, bărci care transportă sute de persoane către mica insulă Gavdos și către Creta.

După detectarea unor activități suspecte, fregatele vor informa autoritățile portuare libiene competente, responsabile de gestionarea fluxurilor. Din cauza dimensiunilor mari, fregatele nu pot intercepta bărcile traficanților.

Totuși, alegerea celor două nave de război a fost făcută din motive practice, deoarece acestea dispun de senzori și radare care pot detecta ambarcațiunile de la mare distanță, chiar înainte ca acestea să intre în zona de responsabilitate a pazei elene de coastă.

În plus, acestea pot rămâne pe mare pentru perioade mai lungi de timp și, spre deosebire de navele pazei de coastă, unitățile de suprafață ale marinei pot opera cu ușurință în apele internaționale, acționând ca factor de descurajare.

Prin această măsură, Atena își consolidează și prezența militară într-o regiune crucială pentru interesele naționale ale țării, mai ales într-un moment în care Ankara încearcă să reia apropierea de Tripoli după un controversat memorandum turco-libian încheiat în urmă cu șase ani.

Anunțul premierului grec

Luni, pe 23 iunie, premierul elen Kyriakos Mitsotakis a anunțat că Grecia va trimite două fregate și încă o navă în largul apelor teritoriale ale Libiei pentru a descuraja migranții să ajungă în insulele sale sudice Creta și Gavdos.

În anunțul făcut săptămâna trecută, Mitsotakis nu a dat detalii despre rolul navelor și nici nu a explicat ce vor face acestea, dar a spus că măsura va fi coordonată cu autoritățile libiene și cu restul forțelor europene care operează în zonă, a relatat la acel moment agenția de presă Reuters

În ultimele luni, au crescut numărul migranților care sosesc pe mare din nord-estul Libiei, încercând să treacă în Europa, în principal din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, inclusiv din Sudanul devastat de război. Peste 800 de migranți încercaseră să ajungă în insulele sudice ale Greciei în ultimele zile.

Mitsotakis i-a spus președintelui grec Constantine Tassoulas că problema a fost discutată în cadrul unui consiliu de securitate națională și apărare, care a avut loc pe data de 22 iunie, și că situația este alarmantă.

„I-am cerut ministrului apărării (…) să se asigure că navele marinei elene sunt dislocate în largul apelor teritoriale libiene pentru a transmite un mesaj preventiv (…) și anume că traficanții nu vor decide cine intră în țara noastră”, a spus el.

Navele urmau să părăsească Grecia în zilele următoare, au precizat săptămâna trecută pentru Reuters doi oficiali guvernamentali familiarizați cu problema.

Grecia este o poartă de intrare preferată în Uniunea Europeană pentru migranții și refugiații din Orientul Mijlociu, Africa și Asia începând din 2015, când aproape 1 milion de persoane au debarcat pe insulele sale, provocând o criză umanitară fără precedent. De atunci, fluxurile de migranți din Turcia au scăzut semnificativ.

În ultimii ani, Grecia a înregistrat o creștere a sosirilor din Libia, inclusiv a cetățenilor sudanezi care fug din Egipt, precum și o înmulțire a numărului de persoane cu cetățenie egripteană sau a celor care vin din Bangladesh, iar Atena și Cairo au discutat recent despre problema creșterii fluxurilor migratorii.

Grecia și Libia încearcă în prezent să își repare relațiile care s-au deteriorat în urma acordului semnat în 2019 între guvernul libian și Turcia.

La acel moment, Turcia și guvernul recunoscut internațional de la Tripoli au semnat un acord privind delimitarea graniței maritime dintre cele două state, precum și un acord privind cooperarea militară, documente despre care autoritățile de la Ankara au declarat că au fost semnate pentru protejarea drepturilor Turciei.

Grecia a reacționat imediat, susținând că acordul privind granița maritimă este absurd, întrucât ignoră prezența insulei Creta între coastele Turciei și Libiei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.