Acasă Politic Sectorul agricol, în pericol: Năstase cere soluții de la Parlament

Sectorul agricol, în pericol: Năstase cere soluții de la Parlament

0

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, cere Parlamentului adoptarea de urgență a inițiativelor legislative pentru prevenirea falimentării sectorului agricol

„Platforma Demnitate și Adevăr, consideră ca fiind absolut necesară implementarea programului minim de asanare a economiei naționale: demonopolizarea, detenebrizarea, deofșorizarea și debirocratizarea. De asemenea insistăm asupra premisei mai mult decât evidente că pilonii economiei Republicii Moldova sunt producătorii autohtoni, fermierii și businessul mic și mijlociu. Prin buna dezvoltare și susținere a acestor segmente putem asigura creșterea semnificativă a numărului locurilor de muncă bine plătite, vom menține în bunăstare localitățile rurale, vom contribui realmente la extinderea substanțială a clasei mijlocii și vom asigura securitatea alimentară a țării.

 În acest context, cerem să fie votate de urgență în Parlament inițiativele Platformei DA privind

1) protejarea producătorilor autohtoni și a businessul mic și mijlociu în raport cu importatorii, inclusiv în  procesul comercializării producției în supermarketuri și în cadrul achizițiilor publice;

2) alocarea unor compensații palpabile fermierilor și reprezentanților sectorului zootehnic afectați de calamitățile naturale catastrofale;

3) majorarea exponențială pe viitor a subvențiilor pentru producătorii agricoli cu limitarea accesului la subvențiile pentru agroholdinguri”, se arată într-un comunicat al Platformei DA.

Solicitarea Platformei DA vine după ce „în ultimul timp ies în evidență modelele economice păguboase preferate și promovate de cercurile de politicieni care s-au aflat sau se află la guvernare”, potrivit comunicatului.

„Actuala guvernare pledează pentru concentrarea economică excesivă și promovează fără pic de jenă interesele unor grupări înguste cum ar fi întreprinderile mari și agroholdingurile, ceea ce permite și asigură controlul total al cercurilor puterii politice asupra economiei. Dominația nestingherită asupra proceselor economice facilitează, astfel, preluarea și crearea mai multor scheme  criminale și înlesnește finanțarea frauduloasă a partidelor oligarhice de la guvernare, în special în anii electorali ca acesta. (…) Un alt model spre care îndreaptă lucrurile unii politicieni se bazează pe lipsa totală a implicării statului în activitatea economică în ideea speculativă că așa zisa concurență va asigura dezvoltarea economică a Republicii Moldova cu de la sine putere. Aceștia neglijează faptul că sectorul agroindustrial național nu poate rezista și concura cu importul produselor din țările care, timp de 50 de ani, au subvenționat masiv agricultura și, astfel, în structura de producere a mărfurilor agroalimentare străine ponderea subvențiilor depășește 35 %. Astăzi, agricultorii noștri, producătorii autohtoni nu pot concura nici cu producătorii din Ucraina care își apără riguros piața și oferă facilități fiscale enorme producătorilor și procesatorilor agroalimentari ucraineni”.

Totodată, Platforma DA subliniază că „în urma expansiunii agroholdingurilor care deja profită din plin de impactul nefast al secetei din anul curent, vor fi eliminați din sfera economică agricultorii mici și mijlocii, ceea ce va conduce inevitabil la restrângerea numărului locurilor de muncă și aprofundarea fenomenului șomajului în localitățile rurale. Evident, repercursiunile nu se vor lăsa așteptate: exodul masiv al oamenilor, depopularea și, în consecință, dispariția a sute de sate”.

Platforma DA accentuează că „sunt imperioase în această situație de criză, dar și contextul general a dezvoltării sectorului agroindustrial, aplicarea unor măsuri protecționiste în cazul unor produse agricole, ale căror producători au fost afectați cel mai mult de calamitățile secetei din anul 2020, susținerea reindustrializării sectorului de procesare și modernizare în agricultură, utilizarea politicilor de stimulare fiscală pentru agricultorii și antreprenorii care investesc în sporirea calitativă a produselor autohtone agricole și exporturile pe piața UE, perfecționarea accesului la asigurări în agricultură după modelul european și adoptarea legislației care să asigure agricultorilor garanțiile așteptate”.

În același timp, „Platforma DA avertizează asupra consecințelor de-a dreptul dezastruoase asupra siguranței alimentare a țării și a agriculturii noastre în general, care vor surveni incontestabil în cazul continuării politicilor reprobabile ale guvernării pe dimensiunea crizei din agricultură”. 

„Reiterăm susținerea plenară și fermă a agricultorilor care animează și mențin pe linia de plutire satele noastre. Considerăm că protestele acestora au fost pe deplin justificate și vom susține orice demers în beneficiul soluționării crizei și a prevenirii intrării agriculturii noastre în faliment”, se mai arată în comunicatul Platformei. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.