Danemarca a extins serviciul militar obligatoriu și la femei. Sistemul danez este o combinație între voluntariat și recrutare obligatorie, iar din 2025, în contextul războiului din Ucraina și al investițiilor militare în creștere, se aplică atât bărbaților, cât și femeilor.
După aproape patru luni de pregătire militară, Katrine, o tânără în vârstă de 20 de ani, a participat, la începutul lunii iunie, la exercițiile finale desfășurate lângă cazarma armatei daneze din Hovelte, la 25 de kilometri de Copenhaga. Până acum, femeile puteau participa doar voluntar la serviciul militar, deși se puteau înrola în armata profesionistă încă din anii 1970, scrie observatornews.ro.
Danemarca intenționează să crească numărul tinerilor înrolați în armată prin extinderea serviciului militar obligatoriu și la femei, pentru prima dată. Atât femeile, cât și bărbații pot în continuare să fie recrutaţi pe bază de voluntariant, dar dacă rămân locuri, ele vor fi completate prin tragere la sorţi aleatorie indiferent de gen. „În contextul actual al lumii, este necesar. Cred că este corect și just ca femeile să participe în mod egal cu bărbații”, a declarat Katrine pentru AP.
Conform noilor reguli adoptate de parlamentul danez la începutul lunii iunie, femeile care împlinesc 18 ani după data 1 iulie vor intra în sistemul de loterie militară, pe picior de egalitate cu bărbații. Schimbarea are loc în contextul agresiunii ruse în Ucraina și al investițiilor tot mai mari în apărare în cadrul NATO.
Lecțiile de pe câmpul de luptă din Ucraina au fost integrate în pregătirea militară daneză. „Face totul mult mai real”, a comentat Katrine.
Inițial, reforma era planificată pentru 2027, dar a fost devansată pentru vara lui 2025. Colonelul Kenneth Strøm, șeful programului de recrutare, a declarat că decizia se bazează pe „situația actuală de securitate”. „Numărul crescut de recruți înseamnă o capacitate de luptă mai mare”, a adăugat el.
Danemarca, cu o populație de aproximativ 6 milioane de locuitori, are o armată de 9.000 de soldați profesioniști. Noul sistem ar urma să crească numărul persoanelor aflate anual în serviciul militar la 6.500 până în 2033, față de 4.700 în 2024.
În prezent, legea prevede că toți bărbații apți din punct de vedere fizic, peste 18 ani, sunt chemați la serviciul militar. O parte, atât femei cât și bărbați, se oferă voluntar, iar restul sunt selectați prin tragere la sorţi. În 2024, femeile voluntare au reprezentat aproximativ un sfert dintre recruți. „Unele fete vor fi probabil foarte dezamăgite că au fost alese, altele poate vor fi surprinse cât de mult le va plăcea”, a declarat Anne Sofie, colegă cu Katrine.
Durata serviciului militar va crește de la patru la unsprezece luni, cuprinzând cinci luni de instrucție generală, urmate de șase luni de serviciu operațional și instruire suplimentară.
Consolidare militară
Această măsură face parte dintr-un plan mai mare al Danemarcei de întărire a apărării. În februarie, guvernul a anunțat un fond de 7 miliarde de dolari pentru creșterea cheltuielilor militare la peste 3% din PIB. „Vedem o situație de securitate accentuată în Europa. Avem conflictul din Ucraina, avem concentrarea pe țările baltice, unde Danemarca trimite mulți soldați”, a declarat cercetătoarea Rikke Haugegaard.
Totuși, Haugegaard avertizează asupra provocărilor precum echipamente neadecvate, lipsa cazărmilor suplimentare și posibile cazuri de hărțuire sexuală. „În următorii unu sau doi ani, vom construi multe clădiri noi pentru a găzdui toți acești oameni. Va fi un proces treptat”, a adăugat ea. Danemarca se alătură astfel altor țări nordice: Suedia a reintrodus serviciul militar mixt în 2017, iar Norvegia are armata obligatorie pentru ambele sexe încă din 2013.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.