Șeful statului, Igor Dodon, candidatul susținut de PSRM pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, vrea ca în Federația Rusă să fie deschise mai multe secții de votare, pe motiv că acolo ar fi mai mulți moldoveni decât „în toate țările europene la un loc”. Totodată, acesta respinge că ar încerca să falsifice semnături pentru deschiderea mai multor secții pe teritoriul acestei țări.
Dodon vrea mai multe secții de votare în Rusia, chiar dacă precedentul scrutin prezidențial a demonstrat că moldovenii aflați în țările europene ies la vot într-un număr mult mai mare decât cei aflați pe teritoriul Federației Ruse. Rezultatele scrutinului din 2016 arată că peste 138 de mii de cetățeni din diasporă și-au exprimat dreptul la vot. Cei mai activi alegători au fost cei din țările europene, în timp ce în Federația Rusă au votat puțin peste 8.000 de moldoveni. Din cauza numărului mic de secții de votare deschise în țările europene și, respectiv, a numărului insuficient de buletine, mii de moldoveni din țările UE nu au putut atunci să-şi exercite dreptul la vot.
Spre comparație, în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2016 în Italia au fost deschise 25 de secții de vot, iar peste 51.000 de oameni și-au exprimat dreptul de vot.
La secțiile de vot deschise în România au mers la vot 15.960 de basarabeni, iar la cele două secții de vot din Marea Britanie au votat aproape 5.900 de moldoveni.
Nu vreau să fiu Nostradamus, dar PAS va pierde aceste alegeri
Comentând acuzațiile deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, cum că socialiștii împreună cu Igor Dodon încearcă să falsifice semnături astfel încât să fie deschise mai multe secții de votare în Federația Rusă, candidatul susținut de PSRM a respins acuzațiile, declarând că sunt făcute de către „cei care înțeleg că vor” pierde alegerile.
„Pe noi falsificarea nu ne interesează. Da, noi dorim să fie secții de votare atât în Est, cât și în Vest. În ultimii 10 ani au fost deschise 80 de secții de votare în Europa și doar 5-10 în Federația Rusă. În Federația Rusă se găsesc mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova decât în toate țările UE luate împreună. Trebuie să dăm dreptul la toți să participe. Eu cred că în acest an trebuie deschise mai multe secții de votare în Federația Rusă. Las să fie tot atâtea în Italia, Germania, peste tot, cu toate că acolo nu sunt mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, pentru că mulți s-au întors acasă și nu se știe dacă acolo va fi atât de simplu de deschis, pentru că este COVID. Dar la sigur, în Federația Rusă trebuie deschise mai multe secții de votare”, a comentat Dodon.
Deși, deocamdată, nu a fost înscris în campania electorală, candidatul susținut de PSRM se declară deja câștigător al scrutinului, cu o diferență de 100.000 de voturi față de principalul său contracandidat, Maia Sandu.
„Cine strigă despre falsificare? Cei care înțeleg că vor pierde. PAS înțelege că, cel mai probabil, va pierde aceste alegeri. Nu vreau să fiu Nostradamus și să dau pronosticuri. Dar, cred că diferența dintre mine și Maia Sandu va fi de peste 100 mii de voturi. Cel mai probabil acum vor ieși la vot mai puțini decât în 2016. Atunci au fost 1,5 milioane, acum ar putea fi 1,2 – 1,3 milioane, pentru că este pandemie. Diferența va fi de 100 de mii, de aproape 10%”, a declarat Dodon.
Conform statisticilor din 2016, în baza cărora au fost deschise secții de votare peste hotare, în Federația Rusă se aflau 477.949 moldoveni, În Italia – 142.266 moldoveni, iar în SUA – 47.554 moldoveni.
Canada – 17.565 cetățeni
Ucraina – 17.237 cetățeni
Regatul Spaniei – 16.202 cetățeni
Republica Federală Germană -14.815 cetățeni.
Întrucât la distribuția secțiilor de votare s-a luat în calcul și înregistrarea prealabilă a alegătorilor, în 2016, în Federația Rusă au fost deschise 8 secții de votare, în Italia – 25 de secții de votare, în SUA- 7 secții, iar în Canada 3 secții de votare.
sursa: cotidianul.md
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.