Acasă Social Criza apicolă în nordul Moldovei: Albinele înfometate din cauza primăverii reci

Criza apicolă în nordul Moldovei: Albinele înfometate din cauza primăverii reci

0

Primăvara aceasta a venit cu mai multă ploaie decât nectar, iar albinele au rămas fără hrană naturală. Pentru apicultorii din nordul Republicii Moldova, e cel mai greu început de sezon din ultimii ani, transmite SafeNews.md, cu referire la nordnews.md. 

„Situația e critică. În primul rând, salcâmii au avut de suferit din cauza înghețurilor. Dacă vedeți un pom sau doi înfloriți, ei nu dau nectar. În al doilea rând, nu e suficient pentru ca albinele să se hrănească. Din cauza temperaturilor foarte joase, nu e suficient nectar. Salcâmul dă nectar doar de la temperaturi 23 de grade și mai mult. La acest volum, noi deja avem pierderi de aproape trei milioane de lei”, explică Anatolii Scacodub, apicultor.

Fără salcâmi înfloriți și cu temperaturi de sub 15 grade, albinele nu zboară. Apicultorii estimează o producție cu până la 90% mai mică decât în 2024.

„Mai avem din anul 2024, dar nu vom vinde mierea la un preț de 45 de lei, pentru că vom fi în pierdere. Probabil, o vom vinde în cantități comercianților de la piață, iar prețul va crește până la 120 de lei”, adaugă  Anatolii Scacodub, apicultor.

La piețele din nordul republicii, găsești doar miere din anul trecut. Iar când va apărea cea proaspătă, prețul va fi mai mare.

„Dacă anul trecut era 70-80, anul acesta, la 100 de lei pentru un kilogram am fost nevoiți să ridicăm. Cu mierea care va fi în acest an, dacă va fi, precis că va fi la un preț ridicat. În primul rând, va fi puțină miere. În al doilea rând, foarte multe albine au murit”, spune Viorica Midrigan, comerciantă. 

„Ce folos dacă, iată, zece zile arată numai ploi? Albinele, eu azi am fost nici nu se uită, nici nu ies afară, câte una așa s-o uitat și s-o dus înapoi. Da, noi vrem miere, dacă și răsărita ne dă de sminteală, gata anul acesta noi miere, miere curată de albină nu-i”, menționează Gheorghe Carpovici, președintele Asociației Apicultorilor din nordul R. Moldova.

În 2024, apicultorii din Republica Moldova au strâns peste 5.000 de tone de miere, dintre care peste 4.000 de tone au fost deja exportate. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.