Acasă Extern FOTO // Mister total. Ce au descoperit doi turişti într-un perete stâncos...

FOTO // Mister total. Ce au descoperit doi turişti într-un perete stâncos din munţi, la graniţa dintre Cehia şi Polonia

0

O simplă drumeție în Munții Krkonose s-a transformat într-o descoperire spectaculoasă, când doi turiști au găsit o cutie de aluminiu ascunsă într-un perete stâncos. 

Un vas anglo-saxon a fost descoperit pe domeniul Sutton Hoo din Suffolk, Anglia, captivând de mult timp entuziaștii istoriei încă de la descoperirea sa, înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit CNN, situl funerar regal din secolul al VII-lea a oferit și alte surprize în ultimele decenii. În 1986, un utilaj agricol a scos la iveală bucăți dintr-o găleată bizantină.

Confecționat dintr-o foiță subțire de aliaj de cupru, artefactul reprezintă o scenă de vânătoare nord-africană. Obiectul din secolul al VI-lea a avut, conform cercetătorilor, o călătorie neobișnuită din Antiohia (în actuala Turcie) până pe coasta de est a Marii Britanii. Arheologii au găsit și asamblat fragmentele găleții de-a lungul anilor, dar baza acesteia – și orice indiciu care ar fi putut să ofere informații despre scopul său – a rămas nedescoperită.

Acum, noile săpături de la Sutton Hoo au dezvăluit întreaga bază a găleții, precum și conținutul pe care îl adăpostise: rămășițe incinerate, împreună cu obiecte prețioase care ar putea ajuta la dezvăluirea identității persoanei.

Într-o altă descoperire remarcabilă, doi excursionişti care explorau Munții Krkonoše din Cehia au dat peste o cutie de aluminiu care ieșea dintr-un perete stâncos și au descoperit o comoară misterioasă cu brățări din aur, etuiuri pentru țigări, o pudrieră și sute de monede.

Cei doi au dus descoperirea la Muzeul Boemiei de Est din Hradec Králové, unde experții studiază acum obiectele.

Locuitorii comunității au început să facă speculații privind originea tezaurului, întrucât nicio monedă nu este de proveniență locală, a declarat Miroslav Novak, șeful departamentului de arheologie al muzeului.

O ipoteză este că această colecție are legătură cu plecările populației cehe și evreiești înainte de Al Doilea Război Mondial sau cu exodul german de după război, în 1945. Însă cea mai recentă monedă din tezaur datează din 1921, ceea ce adaugă un alt strat de mister.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.