Timp de trei zile, Republica Moldova se află în atenția Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), odată cu vizita oficială a coraportorilor Pierre-Alain Fridez și Zanda Kalniņa-Lukaševica. Scopul: evaluarea progreselor țării în respectarea angajamentelor democratice, într-un an electoral decisiv.
De la reformele din justiție și lupta împotriva corupției, până la libertatea presei și pregătirea pentru alegerile parlamentare din toamnă, agenda vizitei este una densă și strategică. Coraportorii vor purta discuții esențiale cu Președinta Maia Sandu, Prim-ministrul Dorin Recean, șeful Legislativului Igor Grosu, dar și cu liderii principalelor fracțiuni parlamentare – Partidul Acțiune și Solidaritate și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.
Printre instituțiile vizate se numără Procuratura Generală, SIS, Consiliul Superior al Magistraturii, Comisia Electorală Centrală, Avocatul Poporului și organizații ale societății civile, semn că APCE analizează transversal climatul democratic moldovean.
Vizita vine într-un moment cheie, întrucât 2025 este marcat de o agendă politică intensă, în care credibilitatea instituțiilor și transparența proceselor electorale vor fi testate la scară europeană.
Republica Moldova este membră a Consiliului Europei din 1995, iar monitorizarea APCE are ca scop sprijinirea consolidării statului de drept și a valorilor democratice în țările membre. Raportul care va rezulta din această vizită ar putea influența semnificativ percepția și parcursul european al țării.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.