Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exprimat vineri îndoieli cu privire la Vatican ca locație potențială pentru negocierile de pace între Rusia și Ucraina. El a afirmat că Sfântul Scaun însuși ar considera incomod să găzduiască două țări ortodoxe, relatează Reuters.
Un posibil mediator în conflictele globale
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a declarat marți că Papa Leon XIV a confirmat disponibilitatea de a găzdui negocierile, în cadrul unei convorbiri telefonice cu ea. Biroul de presă al Vaticanului a refuzat să comenteze mai mult.
Papa Leon, primul pontif născut în Statele Unite, a declarat la scurt timp după alegerea sa în această lună că Vaticanul ar putea acționa ca mediator în conflictele globale, fără a menționa în mod specific Rusia și Ucraina.
„Mulți oameni fantasmează”
Lavrov, vorbind vineri la Academia Diplomatică din Moscova, a minimizat ideea Vaticanului ca următor loc de întâlnire, iar Kremlinul a declarat că nu există încă niciun acord cu privire la locul unde va avea loc o nouă rundă de negocieri.
„Mulți oameni fantasmează despre momentul și locul în care va avea loc (întâlnirea). În acest moment nu avem nicio idee”, a declarat Lavrov. „Dar imaginați-vă Vaticanul ca loc de negociere. Ar fi puțin neelegant ca țările ortodoxe să folosească o platformă catolică pentru a discuta despre modalitățile de eliminare a cauzelor profunde (ale conflictului).
„Cred că nu ar fi foarte confortabil pentru Vatican să găzduiască delegații din două țări ortodoxe în aceste circumstanțe”, a adăugat Lavrov.
Negociatorii ucraineni și ruși au avut primele discuții directe din ultimii trei ani la începutul acestei luni, la Istanbul.
„Ar fi o crimă”
Lavrov a mai spus că Moscova nu va permite vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina să rămână sub conducerea a ceea ce el a numit o „juntă” condusă de președintele ucrainean Vladimir Zelenski.
Ar fi o „crimă” din partea Rusiei să permită acest lucru, a afirmat el, adăugând că cea mai simplă modalitate de a soluționa conflictul ar fi ca comunitatea internațională să ceară Ucrainei să anuleze ceea ce el a numit legi discriminatorii împotriva vorbitorilor de limbă rusă. Kievul neagă orice discriminare de acest fel.
Zelenski este „ilegitim”
Lavrov a reiterat o idee anterioară a Rusiei, potrivit căreia ar fi bine ca alegerile prezidențiale să aibă loc în Ucraina, astfel încât Moscova să poată semna un eventual acord de pace cu o persoană considerată de către majoritatea ca fiind legitimă.
Zelenski a respins ideea susținută de Rusia că el nu ar fi legitim, calificând-o drept propagandă. Alegerile nu au avut loc atunci când mandatul său de cinci ani a expirat tehnic în mai 2024, deoarece Ucraina a rămas – și rămâne – sub lege marțială, care suspendă ciclul electoral normal.
Zelenski și Occidentul afirmă că este necesară suspendarea normelor politice normale în timp de război și că reprezentanții Kremlinului, având în vedere sistemul politic strict controlat al Rusiei, nu sunt în măsură să critice.
Președintele Donald Trump a sugerat luni, 20 mai, după o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, că negocierile pentru încetarea focului între Moscova și Kiev ar trebui să aibă loc la Vatican, sub egida Papei Leon al XIV-lea, relatează Axios.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.