Acasă Extern Finlanda se pregătește „pentru ce este mai rău”, după ce Rusia a...

Finlanda se pregătește „pentru ce este mai rău”, după ce Rusia a început extinderea și consolidarea forței militare de la granița comună

0

Finlanda a anunțat că se așteaptă ca Rusia să își consolideze în continuare trupele de-a lungul frontierei comune atunci când războiul din Ucraina se va încheia. Reacția vine după apariția informațiilor potrivit cărora Moscova și-a consolidat bazele militare în apropierea frontierei NATO, scriu The Guardian și France 24.

Generalul-maior Sami Nurmi, șeful departamentului de strategie al forțelor de apărare finlandeze, a declarat că armata urmărește „foarte îndeaproape” manevrele Moscovei și că este datoria Finlandei, ca parte a alianței NATO, să se „pregătească pentru ce este mai rău”, scrie The Guardian.

Poliția de frontieră finlandeză a anunțat miercuri că a finalizat primii 35 de kilometri dintr-un gard planificat de 200 de kilometri la granița sa estică cu Rusia, care a fost închisă de mai bine de un an după ce Helsinki a acuzat Moscova că direcționează solicitanții de azil către Finlanda într-o „operațiune hibridă”.

Gardul este dotat cu camere de supravegehere și senzori pentru a distinge între oameni și animale care traversează.

Imaginile din satelit, publicate săptămâna aceasta de New York Times par să arate o extindere a infrastructurii militare în apropierea frontierei finlandeze, inclusiv rânduri de corturi, vehicule militare, renovări ale adăposturilor avioanelor de luptă și construcția unei baze de elicoptere, neutilizate anterior.

Generalul finlandez a comentat aceste imagini.

„Ei schimbă structurile și vedem pregătiri moderate în ceea ce privește construirea infrastructurii în apropierea frontierelor noastre, ceea ce înseamnă că, odată ce războiul din Ucraina se va încheia, vor începe să aducă înapoi forțele care au luptat în Ucraina, în special forțele terestre”, a spus el.

Trump nu este deloc îngrijorat

Deși acest lucru nu era neașteptat, deoarece Finlanda a aderat la NATO cu o viteză record în 2023, după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, Nurmi a spus că autoritățile urmăresc pregătirile „foarte îndeaproape”.

„Ei o fac în etape. Aș spune că este vorba încă de cifre moderate. Nu este vorba de construcții mari, dar în anumite locuri se construiește infrastructură nouă și se pregătesc, aducând echipamente noi”, a spus el.

Gardul construit de Finlanda la granița cu Rusia. FOTO: Rekomaa/Lehtikuva / Shutterstock Editorial / Profimedia

„De asemenea, trebuie să evaluăm dacă se pregătesc să trimită mai multe trupe în Ucraina sau dacă se pregătesc să își consolideze forțele în apropierea frontierei noastre. Dar cred că le fac pe amândouă”, a spus el.

Vorbind marți despre activitățile observate la granișa comună ruso-finlandeză, Donald Trump a declarat că nu este „deloc îngrijorat”, adăugând că Finlanda și Norvegia „vor fi foarte în siguranță”.

Nurmi a declarat și el că nu există „nicio amenințare militară imediată la adresa Finlandei sau a NATO din această direcție”.

Ce se întâmplă dincolo de graniță

Imagini din satelit, surprinse de compania americană Planet Labs, arată, potrivit NYT, elicoptere rusești la o bază din apropierea orașului arctic Murmansk – aceasta fiind prima lor apariție acolo în ultimii 20 de ani. Baza se află la aproximativ 160 de kilometri (100 mile) de granițele Rusiei cu Finlanda și cu Norvegia.

La baza aeriană Olenya, lângă Olenogorsk, la sud de Murmansk, fotografiile din satelit arată o creștere semnificativă a numărului de avioane militare. Baza aeriană găzduiește bombardiere supersonice rusești Tu-22, cu rază lungă de acțiune.

Mai la sud, în orașul Alakurtti, la aproximativ 50 de kilometri (31 mile) de granița cu Finlanda, au apărut clădiri noi, despre care se crede că pot găzdui zeci de vehicule militare. Construcții similare au fost observate în orașul rus Petrozavodsk, capitala republicii Karelia din apropiere.

Peste 130 de corturi militare au apărut anul trecut într-o bază restaurată din Kamenka, bază care datează din perioada Războiului Rece și este situată în regiunea Leningrad din nord-vestul Rusiei, la aproximativ 65 de kilometri (40 de mile) de granița cu Finlanda.

„Dacă NATO și Rusia intră în război în Țările Baltice, finlandezii nu vor sta cu mâinile în sân”

Deși consolidarea militară este departe de cea observată la granița cu Ucraina înainte de invazia din februarie 2022, analiștii spun că mișcările ar putea fi primele semne ale unei prezențe militare rusești în continuă creștere de-a lungul graniței finlandeze în anii următori.

Pentru Moscova, zona are o mare importanță strategică.

Frontiera finlandeză aduce Rusia în contact direct cu un membru NATO pe o distanță de peste 1.000 de kilometri. Kremlinul consideră această zonă drept crucială pentru apărarea Sankt Petersburgului și a regiunii înconjurătoare.

Iar Finlanda ar putea juca un rol-cheie în orice conflict viitor între Rusia și NATO.

„Pe termen lung, Rusia trebuie să ia mai în serios apărarea de la granița cu Finlanda, acum că Finlanda este membră NATO”, a declarat pentru France 24 Ed Arnold, cercetător principal pentru securitate europeană în cadrul departamentului de securitate internațională al think tank-ului de apărare Royal United Services Institute din Marea Britanie.

„Dacă NATO și Rusia intră în război în Țările Baltice, finlandezii nu vor sta cu mâinile în sân. Probabil că vor contraataca și vor anexa Peninsula Murmansk – iar forțele nucleare rusești și Flota Nordului sunt toate bazate în Murmansk. Prin urmare, finlandezii pot face destul de multe în ceea ce privește perturbarea acestei situații prin tăierea liniilor de aprovizionare dintre Sankt Petersburg și Murmansk”, a spus acesta.

Istoricul militar finlandez Emil Kastehelmi a declarat și el pentru postul francez că este departe de a fi clar dacă granița finlandezo-rusă ar putea sau nu să devină locul unui nou punct fierbinte după încheierea eventuală a războiului din Ucraina.

„Este foarte greu de spus încă, deoarece războiul din Ucraina este încă în plină desfășurare, iar obținerea unui armistițiu pare să fie extrem de dificilă”, a spus el.

„Viitorul va arăta cât de mult vor investi rușii în toate acestea – baze militare, noi unități, soldați și așa mai departe. Dar, din câte știm acum, va fi semnificativ“, a spus expertul.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.