Interventia de aseara a Procurorului General Alexandru Stoianoglo la un post de televiziune demonstreaza, dupa mine, cateva lucruri incontestabile si anume:
1. Contrar prevederilor legale in vigoare Alexandru Stoianoglo e profund implicat in procesele politice curente; aproape ca nu exista vreo luare de atitudine a acestuia in care sa nu prevaleze tenta politica. Numai cat face remarca lui, absolut condamnabila, ca si el a fost deputat in Parlament si stie foarte bine cu ce se ocupa, in realitate, acestia, de unde, logic, rezulta ca anume el a actionat in acest mod reprobabil si extrapoleaza pentru toti deputatii. Pacat ca n-a mentionat ca a mai fost si membru de partid la PDM, iar prezenta lui in Parlament nu putea avea loc fara implicarea mai multor fruntasi PDM-isti, un rol deosebit de important revenindu-i vechiului sau prieten si tovaras de idei si de actiuni Dumitru Diacov, alaturi de proverbialul expert in „limba moldovemeasca” si promotorul „valorilor si principiilor” parlamentare, Marian Lupu. Daca cunostintele lui Stoianoglo despre parlamentarism se rezuma exclusiv pe relatiile pe care le-a avut cu acestia doi s-au cu actiunile, in care a fost implicat si el, alaturi de Diacov, Lupu si multi altii, nu-mi ramane decat sa regret vis-a-vis de viziunea profund viciata si periculoasa a actualului Procuror General despre menirea si rolul deputatului in societatea moldoveneasca. In consecinta, nu e de mirare de ce mai multe Comunicate ale Procuraturii Generale comporta o vadita conotatie politica, aceasta permitandu-si, in mod absolut ilegal, sa faca comentarii sau interpretari politice vis-a-vis de declaratiile unor deputati sau ale unor actori politici. De asemenea, nu-mi ramane decat sa regret si sa-mi exprim nedumerirea ca actualul Procuror General (fost si el deputat) nu a realizat un lucru elementar despre menirea si rolul deputatului: de a influenta, pe cai legale, procesele politice si legislative, in conformitate cu promisiunile electorale si cu doleantele alegatorilor sai. Oare a-ti exprima un punct de vedere, in calitate de reprezentant al poporului, pe un subiect sau altul ce vizeaza activitatea organelor de drept, inclusiv a Procuraturii Generale, este o imixtiune in treburile acestei institutii, care a fost si inca mai este atat de compromisa? Nemultumirile si tentativele Procurorului General de a riposta, cu orice pret, la punctele de vedere exprimate de unii deputati sau factori politici, tradeaza o stare alarmanta din Procuratura Generala. In cazul unei democratii consolidate in Republica Moldova, in care doar Legea ar prevala asupra mofturilor si intereselor politice personale, atunci ar decadea, in mod firesc, necesitatea luarilor de atitudine sau a punctelor de vedere pe multitudinea problemeor serioase, care mai persista in activitatea Procuraturii Generale, dar pana acolo mai avem foarte mult;
2. Care prevedere legala in vigoare l-a abilitat pe Alexandru Stoianoglo sa se antepronunte in cazul secventelor video imediat dupa aparitia acestora, in care principalii protagonisti figureaza Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc si Serghei Iaralov in prezenta faimosului kuliok (sacosa)? Ce concluzie trebuia sa traga procurorii care urmau sa examineze acest dosar, daca Procurorul General le-a si indicat deja solutia? Este mult prea evident ca a prevalat factorul politic si nu obligatiunile legale. Oare aspectele pur tehnice sunt cele mai importante intr-o investigatie a Procuraturii, ignorand cu desavarsire continutul si probele documentare, cu atat mai mult cu cat nici unul din participanti – Dodon, Plahotniuc si Iaralov – n-a contestat autentitatea acestor secvente video? Este incredibila remarca lui Stoianoglo ca el nu va permite ca Procuratura Generala sa fie implicata in alegerile prezidentiale si in toate procesele politice. Oare Alexandru Stoianoglo asa si nu a inteles ca Procuratura Generala, conform prevederilor legale existente, ar trebui sa-si desfasoare activitatea exclusiv in baza Legii si nu in functie de procelele politice existente, indiferent ca e vorba de alegeri prezidentiale sau parlamentare? Conform logicii Procurorului General ar rezulta ca Igor Dodon si PSRM nu trebuie sa fie investigati in prezent, deoarece suntem deja in campanie prezidentiala;
3. Se confirma o constatare anterioara a vicepresedintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, care, dupa o discutie indelungata cu Procurorul General Alexandru Stoianoglo (imediat dupa investirea acestuia in functie !) si-a exprimat in mod public profundul regret ca Stoianoglo nu va „ridica un deget” in privinta ilegalitatilor comise de Igor Dodon si PSRM, chiar daca va avansa pe alte dosare de rezonanta sociala cum ar fi furtul miliardului, laundromatul rusesc etc. De asemenea, nu mai impresioneaza pe nimeni declaratiile lui Stoianoglo ca doar el a „descoperit” cine sunt adevaratii beneficiari ai furtului miliardului sau ale altor fapte de coruptie, de parca intreaga societate nu cunostea sau nu erau facute publice rezultatele anchetelor parlamentare pe subiectele respective? Sunt sigur ca majoritatea absoluta a cetatenilor nostri, dar si un numar important de deputati ai actualului Parlament, isi doresc cu tarie ca toti coruptii, fara exceptie, indiferent ca ar fi vorba de Plahotniuc, Dodon, Platon, Iaralov si altii sa fie trasi la raspundere penala si pedepsiti conform legii. Nu conteaza daca acestia se afla la Presedintie, in Parlament, la Guvern, in ministere si alte institutii ale statului, inclusiv in Miami, si daca suntem sau nu in campanie electorala!
4. Urmare familiarizarii mele mai detaliate cu faimoasa operatiune „Bahamas ” si a proverbialului caz „kuliok”, sunt tentat sa cred ca actuala conducere a Procuraturii Generale asa si nu a realizat faptul ca a avut si mai are o posibilitate reala si un sprijin popular masiv de a purcede la o „salubrizare” generala de substanta cand e vorba de coruptie si de corupti, indiferent de numele si functiile acestora. Asa si n-am mai inteles de ce a fost necesar ca dosarul „Bahamas” sa fie separat de cel al finantarii ilegale a PSRM-ului? Oare acestea nu sunt interdependente, avand ca protagonisti unele si aceleasi persoane? Dupa refuzul Procuraturii Anticoruptie de a investiga cazul cu secventele video cu Dodon, Plahotniuc si Iaralov am depus o Plangere la Judecatoria Chisinau (sectorul Ciocana) pentru anularea Ordonantei de refuz a urmaririi penale. Daca Procurorul General nu e la curent, atunci il informez (atat pe el cat si pe toti cetatenii nostri, cu adevarat preocupati de lupta cu coruptia si coruptii) ca deja au avut loc doua sedinte, iar pe 15 septembrie curent va avea loc cea de-a treia. In cazul in care decizia va fi una negativa, neaparat ma voi adresa Parchetului Uniunii Europene (condus de Laura Codruta Kovesi), in calitatea noastra de stat asocial al UE;
5. Mi-as dori foarte mult sa avem, in sfarsit, o Procuratura Generala cu adevarat independenta si echidistanta, o Procuratura care isi desfasoara activitatea exclusiv in baza Legii si a probelor concludente, o procuratura care nu-si orienteaza activitatea in functie de ciclurile electorale de la noi, o procuratura care nu tine cont de numele si functiile celora care trebuie sa fie deferiti justitiei. Daca Procurorul General Alexandru Stoianoglo considera ca Procuratura Generala isi face treaba bine, atunci trebuie sa ne-o demonstreze. Ceea ce am vazut aceara, dar si intr-o anterioara participare televizata a Procurorului General, nu-mi ofera suficiente motive sa consider ca aceasta institutie fundamentala a statului nostru este pe calea cea buna, de partea intereselor statului si a cetatenilor.
6. Fara a pretinde ca detin adevarul in ultima instanta vis-a-vis de activitatea Procuraturii Generale si a sefului acesteia, Alexandru Stoianoglo, as aprecia opiniile si reflectiile altor colegi deputati, care au interactionat cu aceasta institutie si care ar avea si ei un cuvant de spus, indiferent de punctul meu de vedere, exprimat mai sus.
Iurie Reniță / facebook.com
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.