Un tribunal chinez a pronunțat miercuri o condamnare la moarte cu suspendare pentru Zhao Weiguo, fostul președinte al companiei de semiconductori Tsinghua Unigroup, după ce a fost găsit vinovat de corupție și delapidare, a relatat postul public de televiziune CCTV, citat de Reuters.
Tribunalul din provincia Jilin, situată în nord-estul Chinei, l-a condamnat pe Zhao la moarte cu un termen de grație de doi ani. După cei doi ani, pedeapsa va fi comutată în închisoare pe viață.
Instanța l-a amendat, de asemenea, cu suma totală de 12 milioane de yuani (1,67 milioane de dolari) pentru că a obținut ilegal profituri în beneficiul familiei și prietenilor săi și pentru că a prejudiciat interesele unei companii listate la bursă.
Reuters nu a reușit să îl contacteze pe Zhao pentru un punct de vedere. El a fost acuzat pentru prima dată de corupție în 2023.
Tsinghua Unigroup, creată ca o ramură a prestigioasei Universități Tsinghua din China, a fost înființată în 1988 ca un potențial campion național al industriei chineze de semiconductori, aflată semnificativ în urma Occidentului la acea vreme.
Însă, sub conducerea lui Zhao, compania a cheltuit miliarde pe achiziții legate de semiconductori, dar și pe afaceri fără legătură cu domeniul și care s-au dovedit nerentabile – de la imobiliare la jocuri de noroc online. Acestea au dus în cele din urmă la incapacitatea de plată a mai multor obligațiuni, la sfârșitul lui 2020, și la intrarea în faliment a companiei.
În 2022, Tsinghua Unigroup a finalizat un plan de restructurare care a plasat-o sub controlul unui fond de investiții administrat de Wise Road Capital, Jianguang Asset Management și entități financiare afiliate statului chinez.
Condamnarea la moarte cu suspendare este o prevedere unică a Codului Penal al Chinei, ea însemnând că executarea sentinței este amânată pentru o perioadă de doi ani.
În cazul în care inculpatul este găsit vinovat și de alte infracțiuni în intervalul respectiv de timp, pedeapsa se pune în aplicare. În caz contrar, ea este comutată automat la închisoare pe viață.
Instanțele din China pronunță mai des acest tip de sentință comparativ cu condamnările la moarte directe, ele fiind folosite pentru a sublinia gravitatea infracțiunilor imputate unui condamnat, dar și „clemența” curții.
Însă în ultimii ani numărul sentințelor din această categorie s-au înmulțit, pe fondul campaniei anticorupție ordonate de președintele Xi Jinping.
În noiembrie 2023, o instanță din provincia Shandong a pronunțat condamnarea la moarte cu suspendare în cazul lui Sun Deshun, fostul președinte al băncii chineze CITIC Bank.
Instanța a notat în decizia pronunțată vineri că Sun a profitat de poziția sa de vicepreședinte și apoi președinte a mai multor bănci din China pentru a intermedia împrumuturi ilegale și alte forme de ajutor în schimbul cărora a acceptat proprietăți a căror valoare totală se ridică la 979.500.000 de yuani, echivalentul a aproximativ 134 de milioane de dolari.
Cu un an înainte, Fu Zhenghua, fost ministru chinez al justiției și înalt oficial din cadrul poliției a fost condamnat la moarte cu suspendare pentru fapte de corupție.
Instanța a stabilit că acesta, în vârstă de 67 de ani în momentul condamnării, s-a „folosit” din 2005 până în 2021 de diferitele sale funcții pentru a „ajuta” persoane și companii să ocolească legea în schimbul unui onorariu.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.