Acasă Social Prognoza BERD pentru R. Moldova: E crucială reducerea tensiunilor comerciale

Prognoza BERD pentru R. Moldova: E crucială reducerea tensiunilor comerciale

0

Producția Republicii Moldova este de așteptat să crească cu 1,8% în acest an, reducând astfel prognoza din luna februarie cu 0,2 puncte procentuale din cauza producției și exporturilor slabe, potrivit unui raport publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, transmite IPN.

În țările din Europa de Est și Caucaz se preconizează o creșterea economică va continua să scadă la 3,5% în 2025, înainte de a reveni la 4,3% în 2026.

Perspectivele economice pentru Moldova și Ucraina au fost revizuite în jos, reflectând cererea mai slabă din partea Uniunii Europene și deteriorarea continuă a infrastructurii energetice a statului ucrainean. Acestea includ o creștere accentuată a incertitudinii legate de politica comercială și cea economică, o cerere externă mai slabă și efectele directe și indirecte ale creșterilor tarifelor de import, recent anunțate.

Majoritatea economiilor din regiunile BERD și-au trasat proiecții reduse de creștere pentru acest an, cele mai mari revizuiri în scădere fiind înregistrate în Balcanii de Vest, Europa Centrală și în Țările Baltice.

Economistul-șef al BERD, Beata Javorcik, a declarat că, deși înțelegerea tuturor efectelor macroeconomice ale tarifelor anunțate va necesita timp, este clar că regiunile au intrat într-o perioadă de incertitudine sporită și creștere economică mai lentă.

„Reducerea tensiunilor comerciale printr-un dialog constructiv și obținerea unui consens privind politica comercială între principalele părți interesate este crucială, deoarece incertitudinea prelungită are costuri economice dureroase”, a conchis Beata Javorcik.

Din 1992 până în prezent, în Republica Moldova au fost implimentate de BERD 183 de proiecte în valoare de circa 2.604 milioane de euro.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.