Albanezii votează duminică pentru a decide între premierul actual Edi Rama și o opoziție fragmentată, dar hotărâtă să îl răstoarne, într-un scrutin considerat crucial pentru visele europene ale micii țări din peninsula balcanică, transmite France Presse.
Peste 2.000 de observatori străini și albanezi sunt implicați în scrutin, iar comunitatea internațională, în special, urmărește îndeaproape aceste alegeri, care par a fi un test al bunei funcționări a unor instituții fragile, după o campanie acerbă. Viața politică albaneză este adesea marcată de scandaluri verbale și retorici incendiare, amintește AFP, scrie hotnews.ro.
Un scrutin fără probleme ar fi cu atât mai important cu cât această țară, de departe cea mai eurofilă din regiune, a așteptat 13 ani între acordarea statutului de candidat la aderarea la UE și deschiderea negocierilor în iulie 2022.
O nouă provocare a apărut duminică, când diaspora din străinătate va vota pentru prima dată. Albania, unde salariile sunt mici, se confruntă, ca și în alte părți din Balcani, cu un exod al locuitorilor săi în căutare de oportunități, în special al tinerilor cu studii superioare către țări precum Germania și Italia.
Conform cifrelor oficiale ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), aproape 246.000 de albanezi care trăiesc în afara țării sunt înscriși pe listele electorale.
Buletinele lor de vot, trimise de transportatorul internațional DHL, cu care autoritățile au semnat un contract, urmează să fie trimise la secțiile de votare din orașele lor de origine. La începutul acestei săptămâni, CEC a raportat întârzieri în unele zone, iar presa națională a semnalat erori de adresă în livrarea plicurilor electorale.
Edi Rama vrea al patrulea mandat de premier
În total, aproximativ 3,7 milioane de alegători au fost chemați să aleagă duminică între candidații celor 40 de partide intrate în cursă la aceste alegeri, cu o campanie care a fost umbrită de lupta dintre Edi Rama și Sali Berisha.
Primul, în vârstă de 60 de ani și lider al Partidului Socialist din 2005, încearcă să obțină un al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru, ceea ce ar fi fără precedent.
Fost lider studențesc care s-a opus regimului comunist care a dominat țara timp de mai bine de patru decenii, fost primar al Tiranei și fost ministru al culturii, Rama a devenit șef al guvernului în 2013. Principala sa carte de vizită: promisiunea de a adera la UE „până în 2030”.
Opoziția îl acuză în mod regulat de legături cu crima organizată. El se declară gata „să se retragă din viața politică dacă cineva poate stabili legături cu corupția sau cu cercurile infracționale”.
Liderul opoziției promite „Albania Mare”
Cel de-al doilea, în vârstă de 80 de ani, este o personalitate de dreapta. A fost primul președinte necomunist al Albaniei și s-a aliat cu mai mult de douăzeci de partide care speră să colaboreze pentru a-l înlătura de la putere pe Edi Rama.
Urmând exemplul președintelui american Donald Trump, Berisha promite „Albania Mare”, un program bazat pe redresarea economică, și a apelat la serviciile unui consultant al Partidului Republican american, Chris LaCivita, pentru campania sa.
Declarat „persona non grata” în Statele Unite și în Regatul Unit din cauza presupusei sale implicări în crima organizată și corupție, Sali Berisha este, de asemenea, urmărit penal în Albania pentru „corupere pasivă a unui înalt funcționar”.
Acuzațiile de fraudă, o obișnuință după alegerile albaneze
Pentru a câștiga alegerile și a prelua puterea pentru următorii patru ani, este nevoie de o majoritate din cele 140 de locuri din legislativ.
De la căderea comunismului, la începutul anilor 1990, rezultatele au fost sistematic contestate de perdanți și au dat naștere la acuzații de fraudă.
Potrivit comisiei electorale, primele scoruri ale partidelor vor fi publicate în cele două zile care urmează scrutinului.
Acest lucru se va întâmpla chiar înainte de summitul Comunității Politice Europene din 16 mai de la Tirana (structură creată în 2022 de cele 27 de state membre ale UE și care cuprinde 47 de țări europene, atât membre ale UE, cât și nemembre ale UE, n.r.) pentru a discuta probleme precum securitatea și creșterea economică.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.