Șefa statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, primul-ministru Dorin Recean, precum și comisara Europeană pentru Extindere, Marta Kos, au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate” din Chișinău, în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.
În cadrul evenimentului, președinta Maia Sandu a subliniat semnificația istorică a zilei de 9 mai, care marchează atât comemorarea victimelor războiului, cât și celebrarea păcii și a valorilor europene.
„După ce, pe 8 mai 1945, a fost anunțată victoria împotriva nazismului, ziua de 9 mai 1945 a fost prima zi de pace în Europa, după ani de suferință și prăpăd. Victoria păcii a redat speranța unui viitor construit pe libertate, demnitate și solidaritate între popoare”, a declarat Maia Sandu.
Ea a evidențiat că pacea și victoria împotriva tiraniei au fost posibile datorită curajului și sacrificiului înaintașilor, precum și unității popoarelor care s-au opus nazismului.
„Republica Moldova a fost parte a tragediei, dar și parte a victoriei păcii”, a adăugat șefa statului.
Aproximativ 56.000 de moldoveni nu s-au mai întors de pe front, iar aproape fiecare familie din republică a pierdut pe cineva drag.
„Moldoveni de toate etniile – români, ucraineni, bulgari, ruși, găgăuzi – au luptat și au murit pentru victoria păcii. Ei și-au dat viața pentru ca noi, copiii și nepoții lor, să trăim în pace”, a remarcat președinta.
Maia Sandu a îndemnat cetățenii să comemoreze această zi cu respect și reculegere:
„Datoria noastră este să păstrăm această pace și să onorăm eroismul și sacrificiul lor cu demnitate, nu prin petreceri zgomotoase”.
Precizăm că în Republica Moldova, ziua de 9 mai estemarcată îmbinând Ziua Victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial cu Ziua Europei, această dată a căpătat, în timp, o semnificație dublă, reflectată în modul în care autoritățile și cetățenii au ales să o onoreze.


! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.