Parlamentul a aprobat în a doua lectură modificări la Legea cu privire la serviciul diplomatic. Documentul a fost votat de 55 de deputați.
Proiectul de lege a fost elaborat de către deputații din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” Doina Gherman, Ion Groza, Vitalie Jacot, Alina Dandara și Ina Coșeru. Documentul are drept scop eficientizarea serviciului diplomatic și îmbunătățirea funcționării acestuia, precum și modernizarea sistemului.
Proiectul de lege stabilește clar obiectivul serviciului diplomatic de coordonare a politicii de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară, precum și de acordare instituțiilor de stat a sprijinului în materie de protocol și curtoazie internațională. De asemenea, autorii au propus posibilitatea deschiderii birourilor, care fac parte dintr-o anumită misiune, în alte localități decât cele în care este stabilită misiunea. Acest lucru va duce la reducerea cheltuielilor lunare pentru întreținerea clădirii, precum și pentru diferența de salariu și indemnizație între ambasador rezident și șeful biroului cu circa 5 000 de euro. Adițional, la economii ar putea fi incluse și reducerea prețului pentru parcul de automobile sau numărul mai mic de membri, în funcție de necesități și de statul de reședință.
O altă propunere se referă la posibilitatea de a numi un ambasador al Republicii Moldova cu sediul la Chișinău, fără necesitatea înființării unei misiuni distincte cu sediul în străinătate. Potrivit calculelor, acest lucru ar genera economii lunare de 4 000 de euro, din contul acordării indemnizației pentru șeful misiunii pentru aflare în statul de reședință. În plus, ar putea fi evitate cheltuieli de aproximativ 10 000 de euro pe lună pentru întreținerea unei clădiri în misiune.
Documentul mai conține prevederi care vizează includerea în lista funcțiilor diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a secretarului general adjunct al instituției, condițiile de angajare într-o funcție diplomatică, termene clare de numire / rechemare a ambasadorilor și consulilor generali, activitatea diplomaților etc.
Documentul conține restricții mai riguroase pentru scutirea de plata drepturilor de import pentru un singur mijloc de transport pentru fiecare familie, la revenirea din misiune. Totodată, personalul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare nu vor avea dreptul să participe în calitate de candidat, reprezentant, observator, persoană de încredere a candidatului, trezorier sau membru al grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în cadrul campaniilor electorale.
Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.