Acasă Social DOC // Deputații au câștigat venituri de 47 de milioane de...

DOC // Deputații au câștigat venituri de 47 de milioane de lei, în 2024. Cel mai mare câștig lunar a fost de 52.000 de lei

0

Anul trecut, deputații moldoveni au ridicat venituri totale de aproximativ 47 de milioane de lei din activitatea lor în Parlament. Unii legislatori au obținut lunar și peste 50.000 de lei, suma anuală fiind împărțită și pentru cele două luni în care deputații nu se prezintă la serviciu, , transmite SafeNews.md cu referire la ziua.md.

Câștigurile parlamentarilor au fost formate în cea mai mare parte din salarii, dar și din indemnizațiile pentru închirierea locuințelor, pentru transport și compensații pentru promovare și protocol și cele de tratament

Pentru majoritatea absolută a deputaților, salariul anual, în 2024, a variat între 210.000 și 230.000 de lei, ceea ce înseamnă că leafa lunară brută a fost de 18-19 mii de lei.

Anul trecut, venituri de peste 600 de mii de lei au fost ridicate de 13 deputați, dintre care 11 sunt din fracțiunea PAS, iar doi sunt din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Cele mai mari câștiguri le-au avut parlamentarii PAS, Ersilia Qatrawi, cu 631 de mii de lei, și Adrian Cheptonar și Gheorghe Ichim, care au obținut câte 630 de mii de lei. Toți cei 13 legislatori, care au avut un venit lunar de peste 50.000 de lei, au beneficiat de toate facilitățile acordate, inclusiv de indemnizația pentru închirerea spațiului locativ. În total, alocație pentru locuință au primit 21 de deputați.

Cea mai mare, de 120 de mii de lei, fiind obținută de legislatorii PAS, Ersilia Qatrawi, Vasile Porțevschi, Gheorghe Ichim, Adrian Cheptonar și Oleg Canațui, ceilalți beneficiind de indemnizații ce au variat între 90.000 și 100.000 de lei și mai puțin.

Alți 44 de deputați au ridicat venituri între 500.000 și 520.000 de lei, iar cele mai mici câștiguri, sub 400 de mii de lei, le-au obținut 10 parlamentari. Cel mai mic venit l-a avut președintele Parlamentului, Igor Grosu, de 275.000 de lei, după care urmează Oleg Reidman (BCS), cu 343.000 de lei, Mihail Leahu (PAS), cu 353.000 de lei, și Liliana Nicolaescu-Onofrei (PAS), cu 389.000 de lei.   

Cea mai mare indemnizație acordată deputaților a fost compensația pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare. Cei mai mulți deputați au ridicat o sumă anuală de 156 de mii de lei în acest scop, adică plafonul maxim lunar admis de 13 mii de lei. Aceste compensații au fost ridicate chiar și în lunile în care deputații au fost în concediu. Singurii deputați care nu au solicitat această indemnizație au fost Mihail Leahu (PAS) și Oleg Reidman (BCS).

Pentru a primi aceste compensații neimpozabile, al căror buget total a ajuns la 13 milioane de lei, deputații trebuie să prezinte la Secretariatul Parlamentului doar o declarație pe propria răspundere în care menționează sumele solicitate, limita lunară fiind de 13.000 de lei. O metodă de a verifica modul în care sunt cheltuiți acești bani nu există, singurul act justificativ fiind declarația pe propria răspundere.

Totodată, în 2024, majoritatea absolută a deputaților au ridicat și peste 100.000 de lei drept indemnizații pentru transport. Singurii parlamentari care au refuzat aceste alocații au fost Vlad Batrîncea (BCS), Diana Caraman (BSC), Zinaida Greceanîi (BCS), Tatiana Cunețchi (BCS), Igor Grosu (PAS), și Liliana Nicolaescu-Onofrei (PAS).

De asemenea, toți deputații au ridicat și compensația anuală pentru cheltuieli de tratament în sumă de 19500 de lei.

Amintim că pe parcursul unui an deputații au două sesiuni, cea de primăvară și cea de toamnă. În lunile ianuarie și august, parlamentarii lipsesc de la serviciu.  

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.