Ziua de 1 Mai, cunoscută drept Ziua Internațională a Muncii, este sărbătorită anual în numeroase țări din întreaga lume, inclusiv în Moldova. Este dedicată muncitorilor și luptei pentru drepturile acestora, dar este și un prilej de relaxare și mini-vacanțe pentru mulți oameni, deoarece ziua este liberă legal pentru angajații din Moldova.
În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii.
Data de 1 mai este menționată pentru prima dată în contextul întrunirii din anul 1886 a Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canada (organizație ce a precedat Federația Americană a Muncii). Cu această ocazie, George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tâmplarilor, a propus adoptarea unei rezoluții prin care se cerea ca ziua legală de muncă să fie de 8 ore începând cu 1 mai 1886, recomandând organizațiilor muncitorești să respecte această prevedere.
La 1 mai 1886, sute de mii de protestatari au ieșit în stradă în întreaga țară, iar cea mai amplă demonstrație a avut loc la Chicago, cunoscută ulterior sub numele de „Revolta din Piața Haymarket”. Acolo s-au adunat circa 90.000 de persoane, dintre care aproximativ 40.000 se aflau în grevă. Ca urmare a acestor manifestații, aproximativ 35.000 de muncitori au câștigat dreptul la o zi de lucru de 8 ore, fără reducerea salariului.
La scurt timp după evenimentele din 1886, Federația Americană a Muncii s-a distanțat complet de 1 mai, alegând să celebreze anual Labor Day („Ziua Muncii”) în prima zi de luni din septembrie.
În anul 1888, în cadrul unei întruniri a Federației Americane a Muncii, s-a decis ca ziua de 1 mai 1890 să fie dedicată susținerii programului de lucru de 8 ore, prin proteste și greve. Ulterior, în 1889, la Paris, s-a hotărât ca 1 mai să devină Ziua Internațională a Muncitorilor. Astfel, la 1 mai 1890, au avut loc numeroase manifestații și demonstrații în Statele Unite și în majoritatea țărilor europene, iar această dată a fost consacrată drept o celebrare anuală a drepturilor muncitorilor.
Pe 28 iunie 1894, Congresul SUA a adoptat un act care a consacrat această dată, 1 mai, ca sărbătoare legală, drept un gest de reconciliere față de greviștii din Sindicatul American al Căilor Ferate.
În fostele state comuniste, 1 Mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat, marcată de defilări, lozinci și parade organizate de regimuri care încercau să folosească simbolistica zilei în scopuri propagandistice. Regimul nazist a încercat, de asemenea, să deturneze semnificația zilei, transformând-o într-o celebrare a „comunității naționale germane”.
În fosta URSS și în Republica Moldova, autoritățile organizau marșuri masive cu muncitori, tineri și sportivi. Coloane de oameni defilau în haine festive, purtând pancarte și scandând lozinci. Astăzi, în Moldova, ziua este marcată mai ales prin picnicuri și acțiuni stradale organizate de sindicate.
Joi, 1 Mai, de Ziua Internațională a Muncii, în Moldova este zi liberă legal. Guvernul a decis ca, în 2025, angajații care lucrează în sistemul bugetar să primească zi liberă.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.