Rusia își reface rapid armata și întărește prezența militară de-a lungul granițelor cu NATO, potrivit The Wall Street Journal. În prezent, Moscova recrutează între 30.000 și 40.000 de soldați noi pe lună. Asta îi permite lui Putin să trimită soldați noi în Ucraina și să-i retragă temporar pe cei epuizați, fără a reduce prezența militară, lucru pe care Ucraina nu şi-l permite.
În paralel, industria de apărare funcționează la capacitate maximă. Dacă în 2021 se produceau în jur de 40 de tancuri T-90M pe an, acum producția anuală s-a apropiat de 300 de unități, cele mai multe fiind păstrate pe teritoriul național, nu trimise în Ucraina. Oficialii NATO avertizează că această renaștere militară ar putea permite Rusiei să lanseze un nou conflict în Europa în următorii 5–10 ani, dacă percepe semne de slăbiciune din partea alianței, scrie observatornews.ro.
În timp ce atenția globală rămâne concentrată pe războiul din Ucraina, Rusia își consolidează discret capacitățile militare în alte zone de la granița cu Europa, relatează The Wall Street Journal. La aproximativ 160 de kilometri de frontiera cu Finlanda, în orașul Petrozavodsk, rușii lucrează la extinderea bazelor militare, unde Kremlinul intenționează să înființeze un nou cartier general. Acesta ar urma să coordoneze, în următorii ani, zeci de mii de soldați.
Mulți dintre acești militari sunt în prezent pe frontul din Ucraina, dar, potrivit oficialilor occidentali, sunt pregătiți să formeze coloana vertebrală a unei forțe ruse capabile să înfrunte NATO. În paralel, Rusia accelerează recrutările, modernizează liniile feroviare strategice și investește masiv în industria de apărare.
Rusia pare să mizeze pe ideea că o expansiune militară de-a lungul granițelor NATO va determina Occidentul să reia dialogul cu o Moscovă întărită. „Rusia și Europa vor trebui să reia dialogul având o înțelegere clară a capacităților reciproce și a faptului că suntem adversari”, a declarat Vasili Kașin, directorul Centrului pentru Studii Europene și Internaționale din cadrul Școlii Superioare de Economie din Moscova.
Finlanda se fortifică, NATO e în alertă
După aderarea Finlandei la NATO, tensiunile de-a lungul frontierei ruso-finlandeze au crescut semnificativ. Helsinki a început să instaleze sisteme electronice de apărare și garduri de sârmă ghimpată, anticipând un risc sporit. În același timp, Rusia a trecut la reorganizarea districtelor sale militare și la întărirea prezenței în regiuni sensibile precum Karelia și Leningrad.
Ministrul rus al Apărării a declarat că forțele armate trebuie să fie pregătite pentru un posibil conflict cu NATO, în timp ce președintele Vladimir Putin a acuzat alianța că alimentează tensiunile în mod artificial.
Armată în expansiune și un buget militar record
Putin a ordonat extinderea efectivelor armatei la 1,5 milioane de soldați, față de 1 milion anterior. Cheltuielile militare rusești au urcat în 2025 la peste 6% din PIB – de aproape două ori mai mult decât înainte de invadarea Ucrainei. În același timp, SUA au alocat 3,4% din PIB pentru apărare, iar media în UE este de 2,1%.
Rusia a crescut producția de tancuri T-90M de la 40 pe an în 2021 la aproape 300 în prezent. Interesant este că cele mai moderne blindate nu sunt trimise în Ucraina, ci păstrate în interiorul țării. Producția de artilerie, muniții și drone este de asemenea în expansiune accelerată.
O armată cu ambiții și sprijin crescut în societate
Pentru a sprijini recrutările, guvernul rus oferă prime unice la semnare de până la 20.000 de dolari, sprijin pentru veterani și acces la poziții politice. SUA estimează că aproximativ 30.000 de ruși se înrolează în fiecare lună, față de aproximativ 25.000 în vara trecută. Unii oficiali ai serviciilor secrete din Europa de Est spun că numărul soldaților crește acum cu aproximativ 40.000 pe lună. Acest aflux permite armatei să rotească trupele pe front și să creeze noi unități care rămân staționate pe teritoriul național.
Pentru a sprijini recrutarea, guvernele federale și regionale au sporit beneficiile pentru veterani și familiile acestora și i-au invitat pe soldați să facă parte din consiliile locale și din parlamentul rus. „Ceea ce vedem este că armata devine un nou tip de elită. Nu vor avea probleme cu recrutarea”, a declarat Daivis Petraitis, expert în Rusia la Colegiul de Apărare Baltică din Estonia.
Rusia își adaptează planurile de reînarmare pentru a satisface nevoile noilor trupe care vor fi staționate de-a lungul frontierei sale NATO. Aceste unități vor primi o mare parte din noul echipament. Cea mai mare parte a ceea ce este trimis pe linia frontului în Ucraina este reprezentată de arme vechi și recondiționate din epoca sovietică. „Foarte rar sunt observate sau distruse în ultima vreme vehicule nou construite”, a declarat Dara Massicot, cercetător la Carnegie Endowment.
Reconfigurare strategică și exerciții militare masive
Moscova a reorganizat districtele militare și a extins cooperarea logistică cu Belarusul, punct esențial în invazia din 2022. În regiunile de la granițele cu NATO (Estonia, Letonia, Finlanda), unități de 3.000-4.000 de militari vor fi transformate în divizii de 10.000 de oameni, cu noi baze, cazărmi și poligoane. Se construiesc sau extind căi ferate în direcțiile Norvegia, Finlanda și Estonia. Finlanda monitorizează îndeaproape aceste dezvoltări, pe care le consideră un potențial semnal de pregătire pentru mobilizare.
„Există aproximativ 12 puncte de-a lungul frontierei ruso-finlandeze pe unde poți traversa granița cu forțe mecanizate. Dacă îi vezi pe ruşi construind noi linii de cale ferată sau renovând unele vechi, ar fi bine să începi să fii atent”, a declarat maiorul Juha Kukkola, profesor la Universitatea Națională de Apărare din Helsinki și expert în armata rusă.
Anul acesta, exercițiile strategice ale armatei ruse – numite Zapad sau Vest – sunt așteptate să antreneze forțe din regiunile care se învecinează cu țările NATO. Oficialii militari de pe flancul estic al NATO se așteaptă la un spectacol menit să descurajeze Europa să intensifice tensiunile cu Rusia. Indiferent de stadiul discuțiilor de încetare a focului, au spus ei, Kremlinul dorește să fie luat în serios în Europa.
„Dacă te uiți la istoria militară rusă de la Petru cel Mare până în zilele noastre, pot înțelege de ce cred că merită un loc la masă”, a declarat Kukkola. „Au fost la Paris după ce l-au învins pe Napoleon, au fost la Berlin după ce i-au învins pe naziști. Nu sunt de acord cu asta, dar înțeleg de ce vor să schimbe arhitectura de securitate europeană și își valorifică puterea militară pentru a realiza acest lucru”, a completat el.
Oficialii NATO trag semnale de alarmă
În fața unei armate ruse care se reconstruiește mai rapid decât se așteptau analiștii, oficialii NATO trag semnale de alarmă. Un raport al serviciilor de informații daneze avertizează că Rusia ar putea lansa un conflict extins în Europa în următorii cinci ani, mai ales dacă percepe slăbiciuni în NATO. Anumite state membre iau deja măsuri: Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au reinstituit permisiunea de a folosi mine antipersonal și își consolidează apărarea de frontieră.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.