Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat marți seară un decret prin care redenumește aeroportul din Volgograd drept Stalingrad, așa cum era cunoscut orașul după ce armata sovietică a învins forțele naziste germane în cea mai mare bătălie a celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Reuters.
„Pentru a perpetua Victoria poporului sovietic în Marele Război Patriotic din 1941-1945, decretez prin prezenta… atribuirea numelui istoric «Stalingrad» Aeroportului Internațional Volgograd”, se arată în decretul publicat pe site-ul Kremlinului.
Al Doilea Război Mondial, în care se estimează că au murit aproximativ 22-25 de milioane de cetățeni sovietici, este cunoscut în Rusia sub numele de Marele Război Patriotic. Pentru mulți ruși, Stalingradul evocă amintiri atât ale sacrificiului războiului, cât și ale domniei ucigașe a dictatorului Iosif Stalin.
Putin a comparat adesea invazia Ucrainei cu lupta împotriva naziștilor, prezentând războiul rușilor ca pe o „operațiune militară specială” de „demilarizare” și „denazificare” a Ucrainei.
Ucraina, care făcea parte din Uniunea Sovietică și a suferit ea însăși devastări din partea forțelor lui Adolf Hitler, respinge aceste paralele ca fiind pretexte false pentru un război de cucerire imperială.
Într-un discurs înflăcărat ținut în 2023 la Volgograd, care a marcat cea de-a 80-a aniversare a bătăliei de la Stalingrad, Putin a criticat dur Germania pentru că a ajutat la înarmarea Ucrainei și a reiterat că este gata să apeleze la întregul arsenal al Rusiei, care include arme nucleare.
Stalingradul, redenumit Volgograd în 1961, a fost cea mai sângeroasă bătălie a războiului, când Armata Roșie sovietică, cu un cost de peste 1 milion de victime, a rupt coloana forțelor de invazie germane în 1942-1943.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.