De la regionalizarea serviciilor și apropierea de cetățeni, la combaterea corupției, consolidarea cooperării internaționale și adaptarea la noile amenințări hibride. Poliția Republicii Moldova va avea parte de transformări esențiale în acest an, dezvăluie secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, Andrei Cecoltan.
Andrei Cecoltan subliniază că reformele nu sunt doar pe hârtie, ci deja în plină implementare, cu efecte directe asupra siguranței și încrederii societății.
„Trebuie să menționez că parcursul european al Republicii Moldova și, în special, al Ministerului Afacerilor Interne, nu a început odată cu obținerea statutului de țară candidată. Acest proces a început mult mai devreme. O serie de mecanisme fuseseră preluate din cele europene, în special odată cu liberalizarea regimului de vize. Astăzi, suntem într-un proces continuu de modernizare. Pentru anul 2025, atât Poliția, cât și celelalte subdiviziuni subordonate MAI au o agendă ambițioasă. În ceea ce privește Poliția, un element important este regionalizarea”, a declarat Cecoltan în cadrul unui interviu pentru IPN.
Această regionalizare, spune funcționarul, înseamnă un acces mai rapid și servicii de o calitate mai bună pentru cetățeni. Atunci când cineva apelează la 112 sau are o altă necesitate, intervenția va fi mai promptă.
„Regionalizarea presupune optimizarea funcțiilor administrative – acestea nu vor mai exista în fiecare raion, ci vor fi concentrate pe regiuni. Astfel, funcțiile administrative eliberate vor fi transferate în teren. Practic, vom avea mai multă prezență activă a poliției în comunități, ceea ce înseamnă mai multă siguranță”, spune Cecoltan.
În cadrul interviului, oficialul a mai fost întrebat se vor asigura autoritățile ca aceste reformă să nu rămână doar pe hârtie.
„Primul pas al reformei este alinierea legislativă la standardele europene. Urmează apoi implementarea mecanismelor. Un exemplu elocvent este cooperarea cu Frontex. Ofițerii Frontex lucrează alături de colegii noștri de la Poliția de Frontieră, ceea ce asigură nu doar armonizarea legislativă, ci și preluarea de metode și modele operaționale europene”, spune Cecoltan.
Secretarul general adjunct al MAI a mai menționat că măsuri vor fi luate și pentru a combate corupția din structurile ministerului.
„Angajații MAI reflectă societatea în care trăim. Însă un lucru important pe care aș vrea să-l subliniez este creșterea semnificativă, începând cu 2022, a numărului de denunțuri din partea angajaților noștri privind faptele de corupție. Cele mai multe denunțuri vin de la colegii de la INSP – cei mai prezenți în teren și, evident, cei mai expuși. Este un semn că sistemul începe să se autoregleze și că toleranța față de corupție scade”, a menționat acesta.
Aducând în discuție contextul geopolitic tensionat, Moldova confruntându-se tot mai des cu amenințări hibride, Andrei Cecoltan a fost întrebat cum își vor consolida autoritățile reziliența în fața acestor riscuri.
„Riscurile au crescut exponențial, dar a crescut și reziliența noastră. Cooperăm activ cu instituții europene și americane care ne sprijină în combaterea dezinformării și a altor amenințări hibride. Avem capacitatea de a bloca, în timp real, informații false care se dovedesc a fi parte a unor campanii de manipulare.
În perioada recentă, am fost ținta a sute de apeluri false pe zi privind minarea unor instituții publice. Acest lucru consumă resurse umane importante și duce la epuizare, mai ales în condițiile unui personal limitat. Poliția a fost în prima linie și în timpul blackout-urilor din 2022 și 2023, dar și în situații de urgență legate de drone sau rachete depistate pe teritoriul țării. Chiar dacă nu este atribuția principală a Ministerului Afacerilor Interne, reacția promptă revine de multe ori poliției.
(…) În majoritatea cazurilor, autorii apelurilor false au fost identificați. Unele dosare sunt deja încheiate cu sancțiuni aplicate. Este un proces complex – investigație, urmărire penală, apoi dosarul ajunge la procuratură și în instanță – ceea ce ia timp. Dar avem deja primele sentințe, iar acest lucru este un pas important pentru descurajarea fenomenului”, a menționat Andrei Cecoltan.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.