Acasă Social Tot mai mulți polițiști părăsesc sistemul din cauza salariilor mici

Tot mai mulți polițiști părăsesc sistemul din cauza salariilor mici

0

Meseria de polițist devine tot mai puțin atractivă, iar tot mai mulți specialiști părăsesc sistemul. În căutarea unui trai decent, mulți tineri aleg să muncească peste hotare. Doar anul trecut, peste 1.900 de angajați din cadrul MAI și-au reziliat contractele de muncă, principalul motiv fiind salariile prea mici, susțin experții și sindicatele.

Experții atrag atenția că, spre deosebire de colegii lor din România, polițiștii moldoveni trăiesc cu incertitudinea zilei de mâine, scrie info1.md.

Potrivit datelor MAI, un polițist la început de carieră cu studii superioare încasează un salariu brut de 12.274 de lei, iar unul cu peste 20 de ani vechime – 13.879 de lei. Salariul mediu al unui polițist din cadrul Inspectoratului General al Poliției în anul 2024 fiind de 14.951 lei.

„Mulți polițiști nu lucrează cum noi am lucrat 25-30 de ani în Poliție. Și până n-o să rezolvăm această întrebare, nu aveam sorți de izbândă. Cunosc tineri care aveau niște capacități și perspectivă foarte bune în poliție. Când mă întâlnesc cu ei, toți lucrează, șoferi de tir în Italia, Germania, partea materială joacă un rol decisiv”, spune Ghenadie Cosovan.

Fost viceministru de Interne, polițist cu o carieră de câteva decenii, Ghenadie Cosovan, mărturisește că, după o viață dedicată sistemului, a pierdut momente esențiale alături de familie – clipe care nu mai pot fi recuperate. O realitate dureroasă, comună tuturor celor care, încă din tinerețe, au ales să poarte epoleți.

„Eram educați în dragostea asta față de patrie, față de neam. Am avut niște lucruri care erau cultivate de către părinții noștri, de către înaintașii noștri. Eu cred că trebuie să ne reîntoarcem la momentele de patriotism și profesionalism”, mai spune Cosovan.

Salariile polițiștilor și ale altor funcționari cu statut special trebuie majorate, spun sindicaliștii, invocând provocările din sistem. În prezent, aceștia sunt plătiți sub media națională de 16.100 de lei, ceea ce îi face să se reprofileze sau să plece din sistem. Situația e și mai dificilă pentru tinerii specialiști, care, din lipsă de stabilitate, aleg să emigreze.

„Un începător trebuie să aibă cel puțin un salariu mediu pe economie. Este tânărul care își creează familie și are nevoie de a-și procura sau de a-și construi o casă. Și uneori, acești tineri sunt unicii întreținători a familiilor, deoarece soțiile lor stau în concediu pentru îngrijirea copilului. Și salariul respectiv, evident, trebuie să fie un susținător al familiei. Ca să nu se gândească nimeni să-și ia valiza și să plece în străinătate”, afirmă Angela Oltean, președinta Federației sindicale SINDLEX.

Deși ultima majorare salarială pentru polițiști a avut loc la începutul anului și a fost de 10%, autoritățile admit că această creștere nu este suficientă, dar subliniază că angajații beneficiază de diverse facilități suplimentare.

„Este vorba despre indemnizația pentru închirierea spațiului locativ, este vorba de oportunitatea de a face formări și pregătiri profesionale atât în RM, cât și peste hotare. Transport public gratuit, dar și alte beneficii sociale, inclusiv un număr de zile pentru concediu anual”, spune ministra de Interne.

În 2024, gradul de ocupare a funcțiilor în structurile MAI a fost de 89,9%, iar în cadrul Inspectoratului General al Poliției de 88,7%.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.