Acasă Social Chișinăul anticipează un val de creștere a numărului de arme ilegale aduse...

Chișinăul anticipează un val de creștere a numărului de arme ilegale aduse în R. Moldova după încheierea războiului din Ucraina

0

Odată cu încheierea războiului în Ucraina, există riscul creșterii tentativelor de a scoate din statul vecin armele deținute de persoanele fizice în perioada conflictului, cu intenția de a le transporta în statele Uniunii Europene. Atenționările se regăsesc într-un concept al Programului privind controlul armelor de calibru mic şi armamentului ușor pentru anii 2026-2030, proiect ce este supus acum consultărilor de către Ministerul de Interne, scrie ziua.md.

„Problema circulației ilicite a armelor de foc este foarte actuală, în contextul războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. Cu susținerea organizațiilor internaționale, Republica Moldova poate sprijini eforturile internaționale îndreptate la retragerea de pe piața tenebră a unui număr cât mai mare de arme de foc și muniții deținute ilegal, cu ulterioara distrugere a acestora, contribuind astfel, la consolidarea siguranței cetățeanului atât în spațiul european, cât și în Republica Moldova”, se arată în nota informativă a proiectului.

Deocamdată, documentul stabilește politici generale privind integrarea unui set de măsuri organizatorice și practice, ce vor contribui la îmbunătățirea activităților în domeniul asigurării trasabilității armelor din circuitul civil, diminuarea impactului folosirii ilegale a armelor de foc, a armelor de calibru mic și armamentului ușor de către organizațiile criminale, scăderea numărului de tentative de introducere ilicită în R. Moldova a armelor și munițiilor.

„Legislaţia naţională privind controlul armelor reglementează controlul intern asupra circulației armelor, precum şi controlul exporturilor, însă, din cauza conflictului nerezolvat din regiunea transnistreană, cadrul legislativ nu poate fi aplicat și în teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale și care poate deveni sursă reală pentru traficul ilicit cu arme de foc și muniții, care necesită din start a fi curmat, printr-un plan concret de acțiuni”, se mai precizează în proiectul conceptului.

În Republica Moldova în circuitul civil se află, în prezent, peste 75 de mii de arme de foc, adică 2,5 arme la 100 locuitori, cifră mult mai mică decât în multe state europene, precum Cipru (34), Finlanda (32), Austria (30), Suedia (23), Portugalia (31) și Germania (19).

În perioada 2020-2024, au fost înregistrate 708 incidente cu utilizarea armelor de foc. În 55% din cazuri, armele au fost ridicate de la posesori. De asemenea, în ultimii cinci ani au fost înregistrate 239 de victime ale incidentelor cu arme, dintre care 41 au fost omorâte, 65 au fost rănite, iar alte 79 – au fost amenințate cu aplicarea armei.

Datele poliției mai arată că în lunile ianuarie și februarie a acestui an, agenții constatatori au întocmit 336 de procese-verbale cu privire la încălcări în domeniul deținerii armelor, fiind date amenzi de peste 148 de mii de lei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.