Președintele rus Vladimir Putin a promulgat luni Acordul Integral de Asociere Strategică cu Iranul, document care nu prevede crearea unei alianțe militare între Rusia și Republica Islamică, relatează agerpres.ro.
Spre deosebire de acordul semnat de Rusia cu Coreea de Nord, acesta nu menționează acordarea reciprocă de asistență militară în caz de agresiune.
În virtutea documentului, Rusia și Iranul devin parteneri strategici în economie, energie, apărare, cultură și lupta împotriva terorismului, printre alte domenii.
‘Dacă una dintre părți este ținta unei agresiuni, cealaltă parte nu va oferi agresorului asistență militară și niciun alt tip de ajutor care să faciliteze continuarea respectivei agresiuni și va depune eforturi pentru a asigura că orice diferende vor fi soluționate în baza Cartei Națiunilor Unite și a altor norme aplicabile din dreptul internațional’, se arată într-unul dintre articolele acordului.
Acesta a fost semnat în ianuarie de președintele rus Vladimir Putin și de președintele iranian Masud Pezeshkian, cu trei zile înainte de învestirea președintelui american Donald Trump, care acum adresează amenințări Teheranului pentru a-l determina să accepte un acord asupra programului său nuclear, astfel încât să se asigure că Iranul va fi lipsit de orice posibilitate de a putea dezvolta o armă atomică.
În timp ce Coreea de Nord a furnizat Rusiei mari cantități de muniții pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina, Iranul a acționat la rândul său ca un aliat apropiat al Rusiei, căreia i-a livrat mii de drone Shahed și rachete balistice care sunt utilizate în Ucraina.
Aș dori să subliniez că acordul semnat nu presupune formarea unei alianțe militare cu Iranul și nici nu prevede asistență militară reciprocă’, a declarat viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, după aprobarea acordului de către parlamentul de la Moscova.
Ratificarea acordului vine într-un moment important pentru Iran, care așteaptă următorii pași militari ai Israelului după înfrângerea grupării șiite pro-iraniene Hezbollah în Liban și răsturnarea de la putere a președintelui sirian Bashar al-Assad, unul dintre foștii săi aliați.
Rusia s-a oferit să acționeze ca mediator între SUA și Iran pentru a preveni o escaladare. Potrivit unor relatări din presa americană, Israelul ar fi dorit să atace instalațiile nucleare iraniene, dar a fost oprit de președintele Donald Trump, care totuși a amenințat și el Iranul cu acțiuni militare dacă nu încheie un nou acord privind programul nuclear, după ce acordul anterior a eșuat în urma retragerii unilaterale a SUA, decisă tot de Trump, în 2018, în primul său mandat.
După ce SUA au reinstituit atunci sancțiunile contra Iranului, acesta și-a intensificat îmbogățirea uraniului până la 60%, deja aproape de nivelul de 90% necesar pentru fabricarea unei bombe atomice.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.