Fostul ministru al Economiei și ex-președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, critică ferm modul în care guvernarea PAS a gestionat criza gazelor naturale. În cadrul emisiunii „Rezoomat”, difuzată de Realitatea TV, liderul Partidului „Mișcarea Respect Moldova” a subliniat că politicile energetice ale actualei puteri nu doar că au fost greșite, ci și extrem de costisitoare pentru populație și economia țării.
„În calitate de fost ministru al Economiei și ex-președinte al Curții de Conturi, afirm cu toată responsabilitate că actuala guvernare PAS a gestionat dezastruos criza energetică, deși au existat soluții viabile. O spun și cetățenii. Ultimul sondaj IMAS confirmă pierderea încrederii în actualii conducători și nemulțumirea profundă față de politicile lor în domeniul energetic. Când vorbesc despre teme economice, niciodată nu fac populism, care, prin definiție, nu-mi place. Citiți, vă rog, o publicație recentă din Reuters: liderii celor mai mari companii energetice și sectorul petrochimic din Franța și Germania discută, în contextul relațiilor cu SUA, despre reluarea importurilor de gaze din Federația Rusă. Bine, nu 150 de miliarde de metri cubi pe an, ca înainte, dar jumătate. Astăzi, ca și anul trecut, ponderea gazelor rusești în importurile UE este de 17-18%, exact cât gazele lichefiate exportate din SUA. În 2024, publicația britanică The Guardian scria că UE a importat produse petroliere și gaze din Rusia în valoare de 21 de miliarde de euro”, a subliniat Marian Lupu.
În opinia președintelui Partidului „Mișcarea Respect Moldova”, țara noastră are nevoie urgentă de soluții reale, nu de iluzii ideologice.
„Mark Rutte, secretarul general al NATO, a declarat că imediat ce va veni pacea în Ucraina, pas cu pas, va trebui să restabilim relațiile cu partenerii din CSI. Poziția mea și a Partidului „Mișcarea Respect Moldova” este următoarea: actualele prețuri pentru gazele naturale și energie electrică distrug economia națională. În consecință, se închid întreprinderi, oamenii rămân fără locuri de muncă și pleacă peste hotare. Dacă această situație va continua, în cel mult zece ani, Republica Moldova va deveni pur și simplu un teritoriu, nimic mai mult. Europenii cumpără gaz de la ruși. Vedeți declarațiile Reuters privind planurile lor pentru viitor. Președintele Bulgariei, fiind întrebat dacă gazul rusesc trece prin TurkStream, care ajunge și la noi, a răspuns: da. Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, întrebat dacă în conducta românească, care vine din Turcia, este gaz rusesc, a răspuns, într-un mod diplomatic: moleculele de gaz din țeava românească nu poartă amprenta drapelului țărilor de origine. Aceasta este realitatea. Nu există o altă sursă. Toate justificările celor din PAS că nu s-a putut altfel sunt nefondate. S-a putut și a trebuit să fie altfel”, a mai adăugat Marian Lupu.
Ulterior, într-o postare pe rețelele de socializare, Marian Lupu a afirmat că, pentru oricare țară, nu contează originea gazelor, ci prețul și stabilitatea livrării.
„Gazul nu are culoare. Nici ideologie. Are preț și consecințe, pe care le plătesc oamenii. Moldova are nevoie de soluții reale, de gaze naturale și energie electrică mai ieftine, deoarece nici economia, nici oamenii nu mai rezistă”, a concluzionat Marian Lupu, președintele Partidului „Mișcarea Respect Moldova”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.