Trimisul special al SUA, Steve Witkoff, a declarat pe 14 aprilie că discuțiile sale recente cu președintele rus Vladimir Putin au fost „convingătoare” și s-au axat pe un posibil acord de pace, bazat pe statutul a „cinci teritorii”. Witkoff, care s-a întâlnit cu Putin la Sankt Petersburg pe 11 aprilie, a descris întrevederea ca fiind productivă, susținând că liderul de la Kremlin și-a exprimat dorința de a obține „o pace permanentă”, deși „a durat ceva timp până am ajuns acolo”, scrie The Kyiv Independent.
„Acest acord de pace vizează așa-numitele cinci teritorii. Dar este mult mai mult de atât. Cred că am putea fi pe punctul de a ajunge la ceva cu adevărat important pentru întreaga lume.”, a spus Witkoff într-un interviu pentru Fox News.
Deși nu a numit în mod direct regiunile, Witkoff părea să se refere la Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, precum și la regiunile parțial ocupate Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson – anexate de Moscova în 2022.
Trimisul special al lui Trump a sugerat și o ambiție strategică mai amplă, legată de stimulente economice.
„Văd o posibilitate de a remodela relația ruso-americană prin oportunități comerciale foarte convingătoare”, a afirmat Witkoff. „Acest lucru ar oferi o stabilitate reală regiunii.”
Unii oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea față de direcția diplomației administrației Trump. The Wall Street Journal a relatat că secretarul de stat Marco Rubio și trimisul special pentru Ucraina, Keith Kellogg, îl îndeamnă pe președintele Donald Trump să evite orice concesii teritoriale față de Moscova.
În ciuda acestor apeluri, Trump îl susține pe Witkoff, care susține că Putin este interesat să ajungă la un acord de pace, potrivit sursei citate.
Conform Reuters, Witkoff i-ar fi transmis lui Trump că recunoașterea controlului rus asupra celor patru regiuni parțial ocupate ar fi cea mai rapidă cale către un armistițiu. Această abordare reflectă cererile Kremlinului și a stârnit îngrijorări în rândul aliaților Ucrainei.
Witkoff, care a vizitat de mai multe ori Rusia în acest an și este principalul negociator al lui Trump, a fost criticat pentru preluarea retoricii Kremlinului, mai ales în ceea ce privește natura ocupației ruse și ideea de a face schimburi teritoriale pentru pace.
De la revenirea la putere în ianuarie, administrația Trump a reluat discuțiile directe cu Kremlinul și a dat semnale privind un angajament diminuat față de apărarea Ucrainei, în timp ce Rusia își intensifică atacurile asupra zonelor civile.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.