Acasă Comunicate de presă FOTO // Protest la Judecătoria Buiucani: Susținătorii Evgheniei Guțul acuză presiuni politice

FOTO // Protest la Judecătoria Buiucani: Susținătorii Evgheniei Guțul acuză presiuni politice

0

La Judecătoria sectorului Buiucani din Chișinăului a avut loc o nouă ședință în dosarul intentat ilegal împotriva Bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul și a reprezentantei blocului „Victorie”, Svetlana Popan. Mai mulți susținători s-au adunat la un protest în sprijinul lor. Potrivit unui comunicat emis presei, printre lozincile cu care au venit oamenii se numără „Mâinile jos de pe Găgăuzia”, „Guțul – Bașcanul nostru”, „Dreptate pentru Svetlana și Evghenia”, „Jos Sandu și PAS”.

Vorbind la miting, cei prezenți au subliniat că spiritul de protest în Moldova crește cu fiecare zi. Mii de oameni ies pe străzi pentru a-i susține pe cei care sunt supuși represiilor politice.

Vicepreședinta grupului parlamentar „Victorie”, Reghina Apostolova, a declarat că s-au strâns peste 60 de mii de semnături în sprijinul Bașcanului, iar aceasta este vocea poporului, care în prezent nu există pentru partidul aflat la putere.

„Astăzi, toată lumea înțelege că justiția, cumpărată de PAS, este îndreptată împotriva opoziției, deoarece la orizont se află alegerile parlamentare. Și partidul aflat la putere se teme atât de mult de voința poporului încât acționează cu o totală neglijență față de lege”, a spus parlamentarul.

Deputatul Parlamentului Moldovei, reprezentantul blocului „Victorie”, Denis Ulanov, a vorbit în instanță de partea apărării. El a spus că avocații demonstrează prin metode legale absența componentelor infracțiunii în acțiunile Evgheniei Guțul și Svetlanei Popan.

„Am fost chemat ca martor, pentru că în materialele dosarului se menționează că finanțez partidul prin afacerile mele. Este un absurd total. Am prezentat documente și fapte care demonstrează că nu a existat nimic de genul dat. Acuzarea încearcă să stabilească sursele de finanțare, dar sunt convins că apărarea va putea să contrazică aceste argumente cu succes. Sperăm că procesul se va desfășura conform legii și principiilor statului de drept. Cel puțin, noi credem în asta”, a subliniat Ulanov.

Despre cum decurge ședința instanței, jurnaliștii au fost informați de către președintele Congresului comunităților ruse, președintele de onoare al partidului „Șor”, Valerii Klimenko.

„Un moment semnificativ: una dintre martore, la întrebarea judecătorului dacă îi cunoaște pe cei prezenți, a spus despre Svetlana Popan – „nu o știu”, și despre Evghenia Guțul – „o știu”. Judecătorul a întrebat: „Unde v-ați cunoscut?” – „Nicăieri, am văzut-o la televizor”. Cu toate acestea, după aceasta, martora a fost audiată timp de încă o oră și jumătate”, a spus Klimenko.

Instanța i-a interzis Evgheniei Guțul să comunice cu jurnaliștii și cu persoanele venite să-și exprime sprijinul. Formal, instanța are dreptul de a impune astfel de restricții, deși în acest caz pare nepotrivit – nu este vorba despre un caz penal clasic, ci despre un proces politic.

Liderul filialei de tineret a blocului „Victorie”, Yuri Vitneanski, a numit persecutarea judecătorească a liderilor opoziției „agonia puterii înainte de colaps”. Vitneanski a subliniat că, presimțind sfârșitul iminent al dictaturii sale, regimul recurge la decizii stupide, dure și nejustificate.

„Maia Sandu este într-o isterie și vrea să-i distrugă pe toți cei de care îi este frică. În primul rând – liderii puternici ai blocului „Victorie”: Alexander Nesterovschi, Evghenia Guțul, Irina Lozovan, Marina Tauber. Ei încearcă să-i elimine, pentru că anume aceste persoane generează frica în rândul puterii. Cu cât se apropie alegerile, cu atât mai puternică devine frica față de popor. Puterea, împreună cu poliția, exercită presiuni nu doar asupra liderilor, ci și asupra oamenilor obișnuiți”, este convins Vitneanski.

Fostul primar al Orheiului, Pavel Verejanu, a criticat dur acțiunile președintelui Maia Sandu în raport cu Găgăuzia și reprezentanții opoziției. El și-a exprimat îngrijorarea că în Moldova se înregistrează din ce în ce mai multe încălcări ale drepturilor omului și a legat aceste evenimente de influența externă.

„Astăzi observăm cum fostul decident Domnica Manole, cea care plângea pe baricade pentru adevăr, din nou se referă la Constituție. Ea le amintește tuturor că în legea fundamentală a țării este clar stipulat statutul special al Găgăuziei. Se aud tot mai tare încercări de a pune la îndoială acest statut, dar sperăm că, odată cu posibilele schimbări politice de anul acesta, președintele va anula legile care contravin intereselor cetățenilor. Opoziția continuă să lupte. Reprezentanții ei fac tot ce le stă în putere pentru a schimba situația și a restaura justiția în țară, în interesul poporului”, a subliniat Verejanu.

Cu indignare, societatea a perceput vestea despre decizia Curții Constituționale de a limita drepturile poporului găgăuz și de a priva Adunarea Populară de dreptul de a propune un candidatul pentru funcția de procuror. Activistul Ivan Stamov a declarat că puterea „vrea să transforme Găgăuzia într-un muzeu, într-o rezervă de indieni”.

„În Găgăuzia nu mai sunt instanțe — toate cele trei instanțe au fost luate! Nu avem fisc, acum nu va fi nici procuror! Niciun reprezentant al structurilor de forță nu ne este subordonat! Ei ne spun că găgăuzilor le ajunge autonomia culturală. Dar ne vom opune pentru că ne luptăm nu doar pentru autonomia noastră, ci și pentru întreaga Moldovă!” e sigur Stamov.

Evghenia Guțul a numit decizia Curții Constituționale de a exclu Adunarea Populară din procesul de numire a procurorului Găgăuziei încă un pas în încercările de a lichida autonomia găgăuză și de a stabili controlul total al PAS asupra justiției. Declarația a fost transmisă prin intermediul avocaților Bașcanului și publicată de biroul de presă al Evgheniei Guțul.

„Dacă cineva crede că aceste „apetituri” ale partidului aflat la putere se vor încheia aici, se înșală profund. Astăzi vorbim despre dreptul organului legislativ de a propune procurorul, iar mâine va fi o problemă referitoare la limba de predare pentru copiii noștri, la distribuirea fondurilor bugetare și implementarea programelor sociale, la dreptul de a alege deputați în Adunarea Națională și Bașcanul Găgăuziei fără control din partea Chișinăului. Obiectivul final al autorităților centrale este lichidarea Găgăuziei, reducerea statutului nostru special de drept la „un mare raion cu diferențe culturale”. Și nu sunt doar presupuneri – este ceea ce liderii PAS au declarat de mai multe ori deschis”, este convinsă Bașcanul.

Evghenia Guțul a îndemnat toate forțele politice raționale să-și unească eforturile pentru a proteja Găgăuzia, a conserva autonomia, limba, identitatea și dreptul poporului găgăuz de a-și decide singuri soarta.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.