În contextul pregătirilor pentru Sfintele Paști și Paștele Blajinilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a organizat un briefing de presă pentru a atrage atenția asupra regulilor de siguranță antiincendiară în lăcașurile de cult și locuințe. Evenimentul a avut loc la sediul IGSU de pe strada G. Asachi 69 și a fost condus de șeful-adjunct al Inspectoratului, colonelul Aleco Sandu.
Colonelul Sandu a subliniat importanța respectării măsurilor de prevenție, mai ales în zonele unde se folosește foc deschis (lumânări, candele). Printre principalele recomandări ale IGSU se numără:supravegherea permanentă a zonelor unde ard lumânări și candele,utilizarea suporturilor metalice sau a spațiilor special amenajate pentru a preveni răsturnarea surselor de foc,amplasarea stingătoarelor și a recipientelor cu nisip lângă zonele cu flacără deschisă,îndepărtarea materialelor combustibile (lemn, textile) de lângă lumânărievitarea aglomerărilor în biserici, în conformitate cu capacitatea maximă a spațiului,asigurarea căilor de evacuare libere și accesul neîngrădit pentru echipamentele de intervenție.
IGSU recomandă cetățenilor să fie extrem de vigilenți la folosirea focului haric (lumânări, candele) în case. Acestea trebuie depărtate de draperii, mobilă și alte obiecte inflamabile. Părinții sunt rugați să nu lase copiii să se joace cu chibrituri sau foc.
În ultima perioadă, IGSU, în colaborare cu alte structuri MAI, a organizat sesiuni de instruire pentru angajații lăcașurilor de cult. Până acum, 45 de echipe mobile au vizitat peste 1.300 de biserici din cele 1.623 înregistrate, instruind peste 1.800 de slujitori.
În ultimii 5 ani, au fost înregistrate 34 de incendii în lăcașuri de cult, majoritatea cauzate de foc nesupravegheat (lumânări, candele), defecte la sobe și coșuri de fum și probleme la instalațiile electrice.
Ieri, 13 aprilie, un incendiu a izbucnit în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Gîrbova, raionul Ocnița, din cauza unei lumânări lăsate nesupravegheată. Pompierii au intervenit rapid, limitând pagubele la 8 m² din totalul de 400 m² ai clădirii. Nicio victimă nu a fost raportată, dar decorul lemnos și unele obiecte din interior au fost afectate.
IGSU îndeamnă populația să evite arderea deșeurilor și a gunoiului în cimitire (risc de incendii de vegetație), amplasarea focului deschis lângă flori artificiale și coroane, arderea cauciucurilor – o practică periculoasă care poate provoca incendii extinse, afectând atât mediul, cât și proprietățile din apropiere.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.