China a trecut la un mod de operare de tip ”stare de război” al oficialilor guvernamentali civili din Beijing şi a lansat o ofensivă diplomatică menită să încurajeze alte ţări să respingă tarifele impuse de preşedintele american Donald Trump, au declarat patru surse familiare cu situaţia.
Oficialii de propagandă ai Partidului Comunist au jucat un rol central în conturarea răspunsului Chinei. Pe reţelele sociale au apărut videoclipuri cu ton sfidător, inclusiv unul în care fostul lider Mao Zedong declara: ”Nu vom ceda niciodată.”
În cadrul acestui ”mod de război”, raportat în exclusivitate de Reuters, funcţionarii din ministerele de externe şi comerţ au fost obligaţi să-şi anuleze vacanţele şi să aibă telefoanele deschise non-stop. De asemenea, departamentele care se ocupă de relaţiile cu SUA au fost întărite cu oficiali care au lucrat la răspunsul Chinei în faţa politicilor lui Trump în primul mandat.
Această abordare agresivă a fost declanşată de pachetul de tarife supranumit ”Ziua Eliberării” de către Trump, şi marchează o ruptură clară faţă de tentativa Chinei de a evita un nou război comercial. Timp de luni de zile, diplomaţii chinezi au încercat să menţină un canal de comunicare direct cu administraţia Trump, promovând în presă ideea unui parteneriat comercial de tip „win-win”.
Unii oficiali şi analişti chinezi sperau chiar într-un acord amplu care să includă teme precum TikTok sau chiar Taiwan. Însă această strategie s-a schimbat rapid în favoarea represaliilor: tarife de răspuns, ameninţări şi o retorică patriotică agresivă.
China a contactat mai multe guverne afectate de tarifele americane – printre care aliaţi tradiţionali ai SUA precum Japonia, Coreea de Sud şi ţări europene – cerând cooperare împotriva măsurilor lui Trump.
Ministerul chinez de Externe nu a comentat oficial, dar ambasada Chinei la Washington a transmis că Beijingul ”nu doreşte un război comercial, dar nu se teme de el”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.