Acasă Social Bătrânii au rămas cu dorul de copii: COVID a blocat moldovenii peste...

Bătrânii au rămas cu dorul de copii: COVID a blocat moldovenii peste hotare

0

În luna august, cei mai mulţi basarabeni din dispora reveneau acasă să-şi revadă familiile. Pandemia a dat multe planuri peste cap.

Cei mai mulţi şi-au anulat vacanţele pentru a se proteja de virus dar şi de teama de a nu-şi pierde locul de muncă. Aşa se face că satele Republicii Moldova au rămas pustii şi nu au mai prins viaţă ca în ceilalţi ani. 

Sunt bătrini care şi-au pierdut soţul sau soţia din cauza coronavirusului iar copiii plecaţi în străinătate nu au putut veni nici la înmormântare.

Maria Josan are doi copii şi ambii sunt plecaţi departe de casă. Femeia are 72 de ani şi spune că nu şi-a mai văzut copiii de aproape doi ani. I-a aşteptat în acest an acasă.

MARIA JOSAN, pensionară: „Pandemia asta sau cum se mai spune, covidul ăsta… Am crescut copii să avem ajutor la bătrâneţe dar am ajuns să umblăm pe drumuri.”

Femeia şi-a pierdut soţul, iar din cauza restricţiilor, niciun copil nu a putut veni acasă la înmormântare.

 MARIA JOSAN, pensionară:
„-Când i-aţi văzut ultima oară?
 -Numai pe aparatele astea cum se cheamă îi văd, nici la înmormântare nu au putut veni. Nu ştiu, degrabă nu o să-i vedem, scârbă, dar ce să facem.”

Alt bătrân, aceeaşi dramă.

VALENTINA PERCIULEAC, pensionară:  „Am fecior şi fiică. Feciorul de 21 de ani e în Portugalia şi fiica e de 15 ani în Spania. Ultima oară i-am văzut acu doi ani. Trebuiau anul acesta să vină dar în legătura cu pandemia aşa şi nu au mai venit.  Eu singură sunt,  soţul a decedat şi feciorul nu a putut să vină la înmormântarea tatălui.”

Femeia spune că nu simţea dorul atât de apăsător cât a fost asistentă medicală. Fiind în grupa de risc, a trebuit să renunţe la serviciu.

VALENTINA PERCIULEAC, pensionară: „Mi-i dor de nepoţi, a băiatului nepot nu l-am văzut de trei ani, a fetei tot aşa. Dar în toată seara vorbesc pe skype şi atâta dorul.”

Şi pentru că Republica Moldova este în zonă roşie de infectare cu noul coronavirus, femeia nu poate nici ea pleca la copii.

VALENTINA PERCIULEAC, pensionară: „Am să-i văd cred că, dacă s-a termina pandemia la primăvară, când o să împlinesc 70 de ani, dar dacă nu, asta e. Mi-i dor de ei, aseară nepoţelul îmi spune – bunică ia taxi şi vină la mine.”

Şi Axentie Proca se chinuie măcinat de singurătate şi dor de familie.

„-Care în România, care în Italia, care în Olanda.
-Când i-aţi văzut ultima oară?
-Pe internet îi vedem, din cauza pandemiei nu au putut să vină, de un an de zile nu au fost. „

Avem mii de bătrâni în Republica Moldova care au rămas singuri. Cei mai mulţi dintre cei plecaţi au renunţat la vacanţa de frica carantinei la întoarcere şi riscul de a-şi pierde locul de muncă.

„Sunt în Irlanda duşi, am patru băieţi şi o fată. Da au venit şi au stat în carantină şi apoi s-au întors înapoi şi acolo tot au stat în carantină.”

Psihologii susţin că singurătatea poate provoca anxietate şi stres. Unica soluţie propusă de aceştia este comunicarea cu familia prin intermediul apelurilor video.

tvrmoldova.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.