O misiune de evaluare a Fondului Monetar Internațional (FMI), desfășurată în perioada august-noiembrie 2024, a constatat „practici avansate de transparență în domenii-cheie” la Banca Națională a Moldovei (BNM).
Evaluarea a fost efectuată la cererea BNM, având ca obiectiv revizuirea transparenței bazată pe cei cinci piloni ai Codului FMI de transparență al băncilor centrale: guvernanță, politici, operațiuni, rezultate și relații oficiale, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.
BNM susține că alegerea de a aborda în mod cuprinzător aceste domenii reflectă angajamentul instituției „de a obține o înțelegere mai profundă a nevoilor de îmbunătățire a transparenței și de a se alinia la cele mai bune practici internaționale”.
„Rezultatele evaluării sunt încurajatoare și arată că BNM este o instituție publică dinamică, deschisă, cu potențial de îmbunătățire. De asemenea, evaluarea a confirmat că practicile de transparență ale BNM sunt aliniate standardelor internaționale de bază, iar în multe sectoare sunt îndeplinite criterii cuprinzătoare”, precizează autoritatea bancară.
Potrivit BNM, această evaluare a reprezentat o oportunitate semnificativă pentru echipa Băncii Naționale de a prelua din experiența și cunoștințele împărtășite de misiunea FMI cu privire la practicile altor bănci centrale de referință.
În domeniul guvernanței, raportul FMI a evidențiat că BNM „oferă informații detaliate cu privire la structura sa juridică, mandatul și guvernanța”, iar „Codul de conduită și măsurile anticorupție aplicabile guvernării BNM sunt clare și ușor accesibile”. De asemenea, a fost remarcat că BNM a prezentat cuprinzător expunerea la risc, transparența aranjamentelor de supraveghere, practicile de raportare financiară și mecanismul de audit extern, transparența aranjamentelor de audit intern.
În ceea ce privește transparența politicilor, operațiunilor și rezultatele, misiunea FMI a remarcat următoarele:
- cadrul de politică monetară al BNM este bine prezentat;
- BNM și-a sporit în mod semnificativ transparența cadrului de politică monetară;
- obiectivele politicii, cadrele juridice și instituționale pentru administrarea valutară și reglementarea fluxurilor financiare transfrontaliere sunt clar definite și prezentate;
- BNM și-a definit și prezentat clar instrumentele de implementare pentru politicile de administrare a fluxurilor de capital și a schimburilor valutare transfrontaliere, inclusiv cadrul de reglementare, licențe, rapoarte, instrumente de monitorizare și aplicare și tranzacții valutare;
- transparența cadrului BNM de asistență de urgență pentru lichidități (ELA) a fost mult îmbunătățită, odată cu publicarea Regulamentului BNM ELA”.
Totodată, pentru a crește suplimentar transparența băncii centrale, au fost identificate domenii de îmbunătățire. În acest scop, BNM va implementa un set de recomandări-cheie, care vor fi puse în aplicare în baza unui plan concret de acțiuni.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.