Acasă Extern China folosește metalele rare ca armă în războiul comercial cu Trump

China folosește metalele rare ca armă în războiul comercial cu Trump

0

Noua strategie geoeconomică a Chinei vizează sectoarele apărării și al tehnologiilor avansate. Beijingul a anunțat că va impune restricții suplimentare asupra exporturilor a șapte metale rare, un pas ce subliniază folosirea acestora ca instrumente de influență geoeconomică.

Decizia are potențialul de a perturba lanțurile de aprovizionare globale, având un impact direct asupra producției de vehicule electrice și asupra industriei de apărare. Această măsură vine pe fondul tensiunilor comerciale tot mai mari dintre Statele Unite și China, ca urmare a impozitelor pe care administrația Trump le-a impus asupra produselor chinezești, scrie adevarul.ro.

Conform Bloomberg, Beijingul a declarat că politica de export va fi revizuită în scopuri de securitate națională, cu un accent deosebit asupra produselor cu dublă utilizare, care pot fi folosite și în scopuri militare.

Conform noilor norme, exporturile de metale precum samariu, gadoliniu, terbiu, disprosiu, lutețiu, scandiu și itriu vor face obiectul unor controale mai stricte. Deși aceste măsuri nu reprezintă o interdicție totală, orice export în străinătate va face obiectul unei examinări mai atente, inclusiv o evaluare a utilizării finale a materialelor și a cumpărătorului. În trecut, restricții similare au condus la suspendarea temporară a exporturilor, deoarece societățile trebuiau să obțină certificatele relevante.

Această schimbare de norme a determinat creșterea prețurilor acțiunilor companiilor chineze și internaționale din domeniul metalelor rare. De exemplu, acțiunile China Rare Earth Holdings Ltd. au crescut cu 10% în Hong Kong, China Northern Rare Earth Group cu 9,2%, iar Lynas Rare Earths Ltd., din Australia, cu 5,1%.

China deține aproximativ 70% din producția mondială de metale rare

Potrivit US Geological Survey, China deține aproximativ 70% din producția mondială de metale rare. Analiștii au semnalat de mult timp potențiala vulnerabilitate a economiei mondiale din cauza dominației Chinei în această industrie. În ultimii doi ani, Beijingul a impus deja restricții la export pentru alte resurse importante, inclusiv galiu, germaniu, grafit și stibiu.

În ciuda controalelor mai stricte, două dintre cele mai comune și importante elemente pentru industrie – neodimul și praseodimul – nu se află în prezent pe listă. Potrivit profesorului David Abraham de la Boise State University din Idaho, acest lucru poate indica încercările Chinei de a păstra posibilitatea de a impune restricții asupra lor în viitor. În plus, aceste elemente sunt mai ușor disponibile în afara Chinei, ceea ce reduce eficiența unei eventuale presiuni asupra exporturilor.

Asociația Chineză a Industriei Metalelor Neferoase a declarat că controalele la export nu sunt menite să perturbe comerțul internațional. Potrivit reprezentanților industriei, societățile care nu se angajează în activități care dăunează securității naționale sau intereselor de dezvoltare ale Chinei nu sunt supuse restricțiilor privind activitățile comerciale normale.

Ministerul Comerțului din China a subliniat că politica are drept scop protejarea intereselor naționale ale Chinei și „promovarea stabilității și păcii pe plan internațional”.

În acest context, piețele financiare au început să tremure după decizia fără precedent a Casei Albe de a impune taxe vamale ridicate pentru importurile provenite din 180 de țări.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.