Interimatul șefiei Administrației Naționale a Penitenciarelor va fi asigurat de către Alexandru Adam, după demisia lui Anatolie Falcă. Un demers în acest sens a fost semnat de Ministerul Justiției.
Demisia lui Anatolie Falcă a fost cerută de către premierul Dorin Recean ca urmare a situației care făcut posibilă ieșirea din penitenciar a unor criminali periculoși, inclusiv condamnați la detenție pe viață, scrie IPN.
„ANP este tocmai instituția care trebuie să ia în calcul toate riscurile eliberării deținuților, nu să lase abuzurile să se întâmple”, a declarat prim-ministrul.
De cealaltă parte, Anatolie Falcă a afirmat că ANP a fost obligată să respecte deciziile judecătorești emise, dar le-a contestat la Curtea de Apel.
Eliberarea a doi lideri criminali a stârnit controverse în spațiul public. Deputata Olesea Stamate, unda dintre autorii amendamentului care a făcut posibilă eliberarea deținuților condamnați pe viață, a fost exclusă din formațiunea PAS. Stamate a declarat că toate acțiunile sale au fost legale și corecte.
Parlamentul a modificat vineri, în două lecturi, Legea privind amnistia și Codul Penal, astfel încât persoanele condamnate la detenție pe viață nu vor putea beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie (30 de ani de închisoare în loc de detenție pe viață) și de eliberare condiționată înainte de termen.
Unul dintre criminalii eliberați este Alexandru Sinigur, cunoscut ca „Синий”, care a fost liderul unei grupări criminale implicate într-o serie de omoruri în Republica Moldova și Ucraina. În 2006, după extrădarea din Rusia, a fost condamnat la detenție pe viață pentru infracțiuni extrem de grave. Sinigur a fost acuzat de un șir de omoruri la comandă, inclusiv omorul omului de afaceri Piotr Sarî, ucis în 2003. Acesta a mai fost acuzat de luare de ostatici, șantaj, banditism. La scurt timp după eliberarea din detenție, a fost reținut într-un alt dosar, tot pentru omor.
Cel de-al doilea interlop eliberat este Iurie Radulov, alias „Babior”, liderul uneia dintre cele mai sângeroase grupări criminale din Moldova, având zeci de victime.
La sfârșitul anilor 90, Radulov a fost implicat în asasinarea sângeroasă a mai multor figuri importante din regiunea transnistreană și nu numai, inclusiv șeful Departamentului Anticorupție din Tiraspol, Alexei Burdiuja. În 1999, a fost implicat în uciderea omului de afaceri Isak Lopatinski. Gruparea condusă de Radulov a fost responsabilă pentru numeroase crime, inclusiv eliminarea rivalilor din lumea interlopă. Un exemplu este asasinarea unui fost partener, găsit împușcat în cap după ce încercase să lucreze pe cont propriu. Radulov ar fi părăsit Republica Moldova imediat după eliberarea din detenție.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.