Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vineri o investiţie de 12 miliarde de euro în cadrul summitului Uniunea Europeană – Asia Centrală, care a început vineri în istoricul oraş Samarkand din Uzbekistan.
Investiţia face parte din proiectul european „Global Gateway” pentru infrastructură, un răspuns european la „Noile Drumuri Mătăsii” promovate de China, informează EFE şi AFP, potrivit Agerpres.
Suma anunţată va fi investită în domenii precum transportul, energia curată, conectivitatea şi resursele naturale strategice din cele cinci ţări din Asia Centrală – Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Turkmenistan – a explicat Von der Leyen la începutul summitului.
Şefa executivului european a asigurat că noul parteneriat strategic UE-Asia Centrală, principalul rezultat al summitului, va deschide noi rute comerciale şi noi căi de investiţii într-o regiune în care UE concurează cu Rusia şi China.
„Acesta este un nou capitol dintr-o lungă prietenie (…) Partenerii de încredere nu au fost niciodată atât de importanţi” ca în acest moment, a spus ea, într-o referire clară la tarifele comerciale impuse în această săptămână de administraţia americană a preşedintelui Trump.
În faţa puterilor care doresc să exploateze resursele naturale „enorme” ale regiunii, Ursula von der Leyen a subliniat că UE „oferă o altă cale”. Von der Leyen a menţionat resurse strategice din Asia Centrală, cum ar fi manganul şi litiul, şi a dat asigurări că Bruxelles-ul este dispus să investească în dezvoltarea industriilor locale, a laboratoarelor, a instruirii studenţilor locali, printre alte proiecte.
Von der Leyen a menţionat resurse strategice din Asia Centrală, cum ar fi manganul şi litiul, şi a dat asigurări că Bruxelles-ul este dispus să investească în dezvoltarea industriilor locale, a laboratoarelor, a instruirii studenţilor locali, printre alte proiecte.
În acest scop, ambele părţi vor emite o nouă declaraţie de intenţie privind mineralele şi metalele strategice, care – a afirmat ea – va contribui la autonomia regională.
În ceea ce priveşte transportul, preşedinta CE a amintit că, în 2024, UE au investit 10 miliarde de euro în Coridorul de transport petrolier transcaspic, care va reduce circulaţia mărfurilor la jumătate, adică 15 zile.
Ea a subliniat că un aspect cheie al funcţionării acestui coridor va fi redeschiderea frontierei dintre Armenia, Azerbaidjan şi Turcia, deoarece această rută ocoleşte teritoriul Rusiei.
Pentru ţările din Asia Centrală, regiune care încearcă să apară ca un pol unit după trei decenii de tensiuni, această apropiere de UE face posibilă obţinerea a ceva ce Rusia şi China nu le pot oferi şi anume tehnologii avansate, printre altele.
Principal investitor în regiune (40%), UE este, de asemenea, cu aproximativ 550 de milioane de euro pentru perioada 2021-2027, principalul furnizor de asistenţă pentru dezvoltare în această regiune deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice, acoperită de deşerturi şi munţi. Von der Leyen a insistat asupra „ofertei diferite a Europei”, care menţine crezul european al „parteneriatului necondiţionat” pentru a se distanţa de China, care a îndatorat multe ţări din regiunea Asiei Centrale, sau de Rusia, care furnizează energie şi arme.
Aceste ultime două puteri rămân greu de dislocat din regiune şi îşi întăresc prezenţa, Beijingul acordând împrumuturi de miliarde de dolari pentru construirea infrastructurii în timp ce Moscova îşi afirmă legăturile istorice, moştenite din perioada Uniunii Sovietice.
În cadrul acestui summit, problema drepturilor omului în aceste state încă în mare măsură autoritare, inclusiv Uzbekistanul, ţara gazdă, pare să fie lăsată în plan secund, în timp ce situaţia se deteriorează conform mai multor ONG-uri, care deplâng încarcerarea opozanţilor şi a jurnaliştilor.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.