Oficiali de la Kiev au reacționat, vineri, la propunerea președintelui rus Vladimir Putin ca Ucraina să fie plasată sub o formă de administraţie temporară pentru a permite organizarea de noi alegeri şi semnarea de acorduri-cheie pentru a ajunge la o înţelegere în cadrul războiului, relatează Politico. Șeful Centrului de Contrainformaţii al Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei și un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski critică declarațiile lui Putin.
Vladimir Putin a declarat că o „administrație temporară” ar putea fi instituită pentru a organiza alegeri democratice, care să aducă la putere un guvern ce se bucură de încrederea poporului și care ar putea apoi negocia un tratat de pace, a relatat vineri agenția rusă de stat TASS.
„În principiu, desigur, o administraţie temporară ar putea fi introdusă în Ucraina sub auspiciile ONU, SUA, ale ţărilor europene şi partenerilor noştri”, a fost citat Putin ca spunând în timpul unei vizite în portul Murmansk. „Acest lucru ar avea loc pentru a fi organizate alegeri democratice şi a aduce la putere o guvernare capabilă, care să se bucure de încrederea populaţiei şi apoi să începem discuţiile cu ei despre un tratat de pace”, a susţinut el.
Andri Kovalenko, şeful Centrului de Contrainformaţii al Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei, a criticat planul, considerând că este parte a eforturilor Moscovei de a „tergiversa negocierile de pace”, fără intenția reală de a pune capăt invaziei.
„Putin face tot ce poate pentru a întârzia și bloca orice progres spre pace, pentru că nu are niciun interes să încheie războiul. De aceea continuă să vină cu aceste cereri și propuneri absurde, singura modalitate de a-i limita opțiunile este prin sancțiuni economice mai dure asupra Rusiei și prin consolidarea Ucrainei. Sper că până la Paște va deveni clar acest lucru, dacă Rusia nu va înceta luptele până atunci”, a scris Kovalenko pe Telegram
Dmitro Litvin, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, i-a recomandat liderului rus să revină la realitate.
„Dacă Putin încă mai are dificultăți în a înțelege cu cine trebuie să discute serios pentru a pune capăt acestui război, poate ar trebui să ia niște pastile care să-i stimuleze activitatea cerebrală – presupunând că mai au vreun efect asupra lui”, a scris Litvin într-o postare pe X.
Legea ucraineană nu permite organizarea de alegeri în timpul legii marțiale, care a fost declarată pe 24 februarie 2022, când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă.
Declarațiile lui Putin vin la scurt timp după ce președintele SUA, Donald Trump, a recunoscut că Rusia „ar putea tergiversa” un acord de încetare a focului cu Ucraina. Echipa lui Trump încearcă de câteva săptămâni să stabilească termenii unui armistițiu, însă Putin refuză să renunțe la ambițiile sale maximaliste în privința Ucrainei.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.